Keresés

Hiába ment egymilliárd a Roma Kulturális Központra

Majdnem egymilliárdot adtak öt évvel ezelőtt a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központra, de a valóságban ez nem sokat ért. A főváros öt év alatt sem használta fel a pénzt, amit épületfelújításra kapott a kormánytól, ezért az egészet visszafizeti, miközben a kormány országos hálózatot hoz létre roma kulturális központokból. A főigazgató reméli, most jobb helyre költözhetnek.

Hiába hozták létre 2009-ben a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot, ez a valóságban nem jelentett nagy előrelépést, mondta az Abcúgnak Kathy Horváth Lajos, a központ igazgatója. Szerdán derült ki, hogy a fővárosnak 900 millió forintot kell visszafizetnie a kormánynak, mert az öt évvel ezelőtt kapott támogatás ellenére nem alakították kulturális intézménnyé a Szentkirály utca 7. szám alatti épületet.

Kathy Horváth szerint azért nem, mert a régi iskolaépület eleve alkalmatlan erre. „Nincs benne lift, nincs színházterem, így nem tudunk előadásokat és koncerteket szervezni. Mindig az volt a szándékunk, hogy elvigyük innen a központot, de amikor tálcán adnak valamit a társadalomnak, nem kezdünk el hőbörögni. Abban bíztunk, hogy majd kiforrja magát a dolog” – mondta. Így az elmúlt öt évben továbbra is azt a két épületet használták, ami korábban is megvolt: a Népszínház utcai Napházat és a fonyódi üdülőtelepet. A Szentkirályi utcában csak az igazgatóság működött, illetve olykor képzéseket szerveztek ide.

Országos hálózat lesz

A kormány terve alapján a jövőben országos hálózatban működnek majd a roma kulturális központok, amelyek így eljuthatnak a nagyobb vidéki városokba, például Debrecenbe, Miskolcra, vagy Székesfehérvárra is. Kathy Horváth azt mondta, a kormányzattól már jelezték, hogy főigazgatóként számítanak rá.

Ettől függetlenül azonban továbbra sem tudni, hogy mi lesz a Szentkirályi utcai épülettel. „Az lenne a legjobb, ha találnánk egy olyan épületet, ami egyszerre alkalmas előadásokra, koncertekre és oktatásra is. Ha ez nem sikerül, akkor lehet, hogy képzési központ marad” – mondta Kathy Horváth, aki jövő héten fog tárgyalni Tarlós Istvánnal és Balog Zoltánnal a központ jövőjéről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!