Keresés

Hiába akarta eltussolni a cigány nő rasszista zaklatását a magyar bíróság

A nőt még 2011-ben Gyöngyöspatán inzultálta ostorral négy férfi.

A magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista indíttatású fenyegetést, mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Az EJEB elutasította Magyarország fellebbezését, és ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett – írja az Index.

A strasbourgi székhelyű törvényszék áprilisban első fokon már helyt adott egy roma származású nő panaszának, és 4000 euró kártérítést és 3717 euró perköltséget ítélt meg az ügyben, amely ellen a magyar állam fellebbezést nyújtott be.

A nőt négy férfi a saját udvara előtt inzultálta 2011 tavaszán Gyöngyöspatán. Akkori híradások szerint a férfiak egyike azt ordította a fiatal nőnek, hogy „takarodjon be a házba”, majd baltával és ostorral a kezében megindult feléje, miközben gyalázkodott, és életveszélyesen megfenyegette.

Ez akkoriban történt, amikor szélsőséges szervezetek vonultak fel a Heves megyei Gyöngyöspata cigánysorán. Gyöngyöspatán egy helyi konfliktus miatt polgárőrnek nevezett gárdisták járőröztek, majd az akkor még nyíltan cigányellenes Jobbik nagygyűlést tartott a falu főterén. Vona Gábor „Európába” küldte a Jobbik elvárásainak alkalmazkodni nem tudókat. Később 2000 ember masírozott végig a cigánysoron.

Az ügyben a sértett feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak címén, a magyar hatóságok azonban egy évvel később megszüntették az eljárást.

Az EJEB áprilisi ítéletében kimondta, hogy az ügyben nem folytattak le megfelelően alapos nyomozást a magyar hatóságok, és ezzel Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról szóló cikkét.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!