Keresés

Hetvennél is több ember halt meg a csempészkocsiban, elkapták a gyanúsítottakat

Több mint hetven halott volt abban a teherautóban, amit csütörötkön találtak Ausztriában nem messze a magyar határtól. Négy gyerek és nyolc nő is volt köztük. Már legalább egy napja halottak lehettek. Négy embert őrizetbe vettek a gyanúsítottak közül. 

Hetvennél is több holttestet találtak az osztrák nyomozók abban a teherautóban, amit csütörtökön fedeztek fel az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában. Ezt pénteken jelentette be az osztrák belügyminisztérium az MTI szerint. A rendőrség eredetileg ötvenre becsülte a Magyarországról érkezett teherkocsiban talált halottak számát.

A kocsiban összesen hetvenegy illegális bevándorló holtteste volt, 59 férfi, 8 nő, 4 gyermek – közölte pénteken Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök. A gyerekek között volt egy másfél éves kislány, a többiek négy-, nyolc- és tízévesek voltak. Az áldozatok feltehetően szíriaiak, a kocsiban találtak egy szíriai útlevelet.

Eddig négy embert vettek őrizetbe Magyarországon, akiket a tragédia miatt gyanúsítanak. Egyikük bolgár állampolgárságú libanoni férfi, a másik pedig egy bolgár állampolgár. A harmadik férfi az osztrák hatóságok szerint magyar okmányokal rendelkezett, de a Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, hogy három bolgár és egy afgán állampolgárt vettek őrizetbe, és a gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár. A magyar nyomozók házkutatásokat tartottak több bizonyítékot lefoglaltak, és közel 20 főt tanúként hallgattak ki. A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében – közölték.

Az osztrák rendőrök szerint a kocsiban lévő emberek egy-másfél napja halhattak meg. Feltehetően már akkor sem éltek, amikor a kocsi átkelt a magyar-osztrák határon, valamikor szerda délelőtt. A kocsit és az áldozatokat Nickelsdorfban vizsgálják. Az osztrák rendőrök szerint szokatlan, hogy az embercsempészek ilyen hűtött rakterű kocsit használtak.

A teherautón magyar ideiglenes rendszám volt, amit a magyar hatóságok szerint egy román férif váltott ki Kecskeméten. Az eredetileg egy szlovák húsipari cég tulajdonában álló teherautó gazdája jelenleg egy magyar autókereskedő kft., aminek tulajdonosa egy kecskeméti férfi, ügyvezetője pedig egy ukrán illető – írta az Index.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!