Keresés

A helyi fideszesek gyűlölködése után új helyet keres a Soros-féle alapítvány

Mégsem adják ki a pécsi Nappali nevű hely galériáját az Emberség Erejével Alapítványnak, a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány helyi partnerének. Erről azután dontöttek így, hogy a pécsi Fidesz felszólította az embereket, ne szerződjenek a szervezettel. Ez az alapítvány osztana több százezer dollárt dél-dunántúli civil projekteknek.

Nem rendezheti be az irodáját a pécsi Nappali nevű hely galériáján az Emberség Erejével Alapítvány, írja a Szabad Pécs. Ez az a szervezet, amely a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány új, dél-dunántúli programjáért felel. A Nappali csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy bár nagyra becsülik az Emberség Erejével Alapítvány munkáját, „a helyi és országos politikában, médiában folyó, természetesen mindenféle realitást nélkülöző lejárató kampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjünk az Emberség Ereje Alapítvánnyal”.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton kérte a pécsieket, hogy „lehetőség szerint ne adjanak lakhelyet” Pécsen ingatlanjaikban “a Soros György-féle kampányközpontnak”. Páva Zsolt fideszes polgármester közös nyilatkozat elfogadását is javasolta a közgyűlésnek. Ebben felkérnek

minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédékezzen Soros György tervének megvalósításában.

A Nappalit üzemeltető Király-Nappali Kft. egyik vezetője, Felcser Dávid az Abcúgnak azt mondta, hónapok óta próbálták kiadni az üresen álló, 130 négyzetméteres galériát, amit az Emberség Erejével Alapítvány fel is újított volna. „Személyes barátaink vannak az alapítványban, nem is tárgyaltunk mással. Korszerűsítették volna a fűtést, a világítást, közösségi térnek rendezték volna be, ami nekik is jó lett volna, mert nem egy eldugott irodát akartak, hanem egy jól bejáratott, forgalmas helyen akartak működni”.

Bár Felcserék maguk is bérlők, a szerződésük alapján nekik is lehetnek további bérlőik. Ettől függetlenül szólni akartak az ingatlan tulajdonosának, hogy melyik alapítvánnyal terveznek szerződést kötni. „Ő egyáltalán nem követi ezeket az eseményeket. Megmutattuk nekik az aktuális híreket, az alapítvány honlapját, hogy mivel foglalkoznak pontosan” – mondta.

A tulajdonos szerdán döntött úgy, hogy nem engedélyezi a szerződéskötést. Bár nem mondta ki konkrétan, Felcser szerint egyértelmű, hogy a közgyűlési határozat és a politikusok nyilatkozatai miatt mondtak nemet. „Nagyon jó viszonyban vagyunk egymással, általában mindenben támogatnak minket. Nem hibáztatjuk őket, amiért így döntöttek”.

Az Emberség Erejével Alapítvány közleménye szerint „a képviselői nyilatkozatok következtében új pécsi ingatlan bérlésére kényszerültünk. Azonban számos nagylelkű felajánlást kaptunk a pécsi polgároktól, így új belvárosi helyszínen alakíthatjuk ki munkahelyünket. A költözés ideje alatt Erősödő Civil Közössége program zavartalanul folytatódik”.

Szerintük a közgyűlés nyilatkozata „valótlanságra és álhírekre épül, megkísérli a pécsi polgárok manipulálását, és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, de rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen”. Azt írják, a múlt héten meghívták magukhoz Páva Zsolt polgármestert, hogy megismerje az alapítvány munkáját, de ő ezt visszautasította.

Korábban az Abcúg írta meg, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány új programot indít a dél-dunántúli és észak-alföldi régióban, ahol több százezer dollárt fognak szétosztani civil kezdeményezések között. A dél-dunántúi pénzek osztásáért az Emberség Erejével Alapítvány felel majd, és a tervek szerint kisebb léptékű projekteket fognak támogatni.

Az Emberség Erejével Alapítvány többek közt tanodát is működtet a városban, ahol néhány évvel ezelőtt mi is jártunk. Később ez az alapítvány szervezett képzést olyan tanároknak, akik tanácstalanok az iskolai erőszak és a kirekesztés kezelésében. Egy másik riportunkban erről is beszámoltunk

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!