Keresés

Hegedűs Zsuzsa: a kormány már felszámolta a gyermekéhezést

A miniszterelnök főtanácsadója szerint ha egy gyerek ma Magyarországon éhezik, az a szülő felelőssége.

“Az Orbán-kormány a felsorolt intézkedésekkel felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort” – mondta a Heti Válasznak adott interjújában Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója. Hozzátette, hogy

“egyéni esetek természetesen lehetnek, és azt sem állítom, hogy kevesen, de az nem a rendszer rossz vagy hiányos felépítéséből fakad. Sokkal inkább emberi mulasztásból, szülői felelőtlenségből”.

Hegedűs Zsuzsa ezt annak kapcsán mondta, hogy a kormánytöbbség az Országgyűlésben nem vette tárgysorozatba a Nemzeti Minimum program javaslatát a gyermekéhezés felszámolásáról, holott korábban azt a Fidesz képviselője és az összes ellenzéki párt is támogatta. Akkor Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető azt mondta, azért nem támogatták a kezdeményezést, mert szerintük az az ellenzéki pártok kampányafogása. Orbán Viktor pedig a parlamentben azt mondta, a gyermekek 90 százalékahároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, „tehát nem éhezhet”.

Ezt mondta az interjúban Hegedűs Zsuzsa is, szerinte a kormány 2011 óta folyamatosan növelte az étkezésre költendő fejkvótát, a kötelezőóvoda korhatárát pedig levitték három éves korig. Külön kihangsúlyozta a közmnukaprogramot, amelynek hatására szerinte a rászorulók a segélynél kétszer több pénzt vihetnek haza. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a Nemzeti Minimum program által emlegetett negyvenezer éhező gyerek egy 2008-as adat, az a sokaság pedig már nem létezik.

A Nemzeti Minimum programról itt olvashat bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!