Keresés

A hazug balosok is megkapták a nemzeti ünnepen

A Humán Platform civil tüntetésén pedig több mint ezren voltak kint, az Együtt harcias szónoka pedig a „hazug balosokat” alázta. Ezek voltak a nap legizgalmasabb pillanatai, de összességében nyugodtan telt idén október 23-a. Összefoglaló. 

Az egész Blaha Lujza teret betöltötték a tüntetők a Humán Platform „Tedd magad szabaddá!” nevű megmozdulásán. A program színpadi beszédekből állt, amelyek főleg a szabadsághiányról, a szegények, a közmunkások és a cigányok helyzetéről szóltak.

Csonka József a Közmunkásmozgalom a Jövőért képviseletében beszélt a közmunkások nehéz helyzetéről, az alacsony bérről, a rossz munkakörülményekről és a szegénység megbélyegzéséről. Csonka követelte, hogy a közmunkások is minimálbért kapjanak, és részesüljenek azokban a jogokban, amelyekben más munkavállalók. Utána Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója kritizálta a kormány elmúlt négy évének intézkedéseit az alkotmány lecserélésétől a civil szervezetek elleni eljárásokig. Kapronczay szerint a mostani hatalom mindenkit kiszolgáltatottá tesz, ezért különösen fontos, hogy az emberek aktívan részt vegyenek a közügyekben, és ne csak a választásokon nyilvánítsanak véleményt.

Varga Attila, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány munkatársa saját tapasztalatai alapján szólt az iskolai szegregációról. Szerinte a szociális egyenlőség követelménye egyetlen kormány alatt sem valósult meg a rendszerváltás óta, 2010 óta pedig esély sincs arra, hogy „az ország a köz társasága legyen”. Várady Zsolt, az iwiw alapítója az államilag intézményesített adócsalásról, a rendszerváltás óta elhibázott adórendszerekről beszélt, amelyek szerinte szándékos politikai döntés következményei. Várady szerint jó lenne, ha előbb-utóbb Magyarországon is kijelenthetnék, hogy „az adócsalás és adóelkerülés, ciki”. Az internetadóval szemben polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett. Felszólalt Udvarhelyi Éva Tessza, a Közéleti Iskola alapítója is, aki Kapronczayhoz hasonlóan arra biztatta az embereket, hogy ne féljenek a politikától, és vegyenek részt a közéletben, mert mindenkinek „meg kell tanulnia a demokráciát”.

A pártok is megemlékeztek

A délutáni megmozduláson kívül a pártok is megemlékezéseket tartottak. A Jobbik a Corvin közben néhányszáz fős közönség előtt tartott megemlékezést, ahol Pörzse Sándor tartott beszédet, majd a Rádió épületéhez vonultak. Az Együtt a Bem téren emlékezett Váradi Andrásra, az alcsútdobozi polgármesterjelöltre, aki az önkormányzati választások előtti éjszakán hunyt el. Barabás Richárd XI. kerületi önkormányzati képviselő ezután hevesen ostorozta a baloldalt „üressége és jelentéktelensége” miatt. Szerinte a „régi, megalkuvó és hazug” baloldali politikusok elbuktak, és csak az lehet hiteles, új baloldali, aki tiszta szívvel szereti hazáját, és hisz az ellenállásban.

Az LMP a II. kerületben, a Mansfeld parkban tartott megemlékezést az ottani ’56-os emlékhelynél. Schiffer András társelnök párhuzamot vont a forradalom után az országot elhagyó 176 ezer fiatal és a mostani kivándorlási hullám közt. Szerinte ma 300-400.000 fiatal érzi úgy, hogy csak külföldön boldogulhat, és ők is olyan veszteséget jelentenek majd Magyarország számára, mint az egykori ötvenhatosok.

A Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt a 301-es parcellánál tartott megemlékezést, ahol a pártelnök mellett ott volt Pomogáts Béla irodalomtörténész és egykori 56-os elítélt, valamint Demszky Gábor volt főpolgármester is. Fodor szerint a liberálisok a Kádár-rendszerre és a mai politikára jellemző paternalizmus ellentétét képviselik.

A Vértanúk terénél megemlékezést tartott a Modern Magyarország Mozgalom is, amelynek elnöke, Bokros Lajos Nagy Imrét méltatta, és hosszasan idézett Bibó Istvántól. Bokros a beszéd végén Nagy Imre szobra felé fordult, és azt mondta: „Nagy Imre, köszönjük neked a szabadságot!”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!