Keresés

Hasztalan ment Leon a minisztériumba

Állami gondozott gyerekek, kíváncsi hírességek és jóakaratú ismeretlenek keresik napok óta Horváth Leont, aki kamaszként perelte be a gyámhivatalt, mert jogtalanul küldték speciális otthonba. Miután megnyerte a pert, az Emberi Erőforrások Minisztériumában is fogadták, ahol elmondhatta, milyen problémákat lát a gyermekvédelmi rendszerben. Igaz, a válasz csak annyi volt: minden folyamatban van, de sajnos nincs elég pénz.

  • „Szia Leon! Jól esett a cikket olvasnom! Képzeld én is gyermekotthonban vagyok. Remélem visszaírsz!”
  • „Szia! Gratulálok a kitartásodért! Csak így tovább!”
  • „Gratulálok hozzá, büszke lehet rád sok mindenki, hogy mindenki helyett megszólaltál te egyedül!!!”

Ilyen üzeneteket kapott az elmúlt napokban Horváth Leon, az állami gondozott fiú, aki sikerrel perelte be a gyámhivatalt, mert úgy érezte, jogtalanul küldték speciális otthonba, különleges ellátást igénylő gyerekek közé. Leont múlt héten mutattuk be az Abcúgon, egy évvel korábban pedig – akkor még álnéven – itt írtunk a folyamatban lévő ügyéről . A gyermekotthonban élők közt eleve ritka, hogy valaki kiálljon a jogaiért, pláne, hogy bíróságra menjen, ezért nem meglepő, hogy a fiú gyorsan népszerű lett az interneten.

A zalaegerszegi fiú az elmúlt egy hétben sorra járta a tévé- és rádióműsorokat, miközben alig győz válaszolni a gratuláló üzenetekre. „El sem tudtam volna képzelni, hogy ennyi emberhez eljut majd a történetem. Rengetegen írtak, hogy erőt adok nekik, és büszkék rám” – mondta. „Sok híresség keresett meg azzal, hogy magánemberként szeretne találkozni velem, mert kíváncsi rám, és közelebbről is megismerne. Ez is nagyon jól esett”. Leonnak Kanadában és Walesben élő magyarok is írtak, hogy szívesen vendégül látnák, és az útiköltségét is állnák, ha meglátogatná őket. Más valaki pedig azt ajánlotta, létrehozna egy gyermekvédelemmel foglalkozó alapítványt, amelynek Leon lehetne a vezetője.

A jogi pályára készülő Leonnak többen ajánlottak jogi témájú könyveket is, amelyeket örömmel fogadott el, de az anyagi felajánlásokat elutasítja. „Volt, aki laptopot akart adni, egy másik ember pedig az egyetemi képzésemet akarta fizetni. Ezeket mindig megköszönöm, de nem fogadom el, nehogy úgy tűnjön, mintha a pénzért álltam volna ki” – mondta.

„Amikor hétfőn Budapestre utaztam, a buszsofőr megismerte a hangomat, mert hallott a rádióban. Azt mondta, nyugodtan szóljak neki, ha anyagi vagy bármilyen más problémám lenne, aztán mindenképp adni akart egy ötezrest, úgy kellett visszatuszkolnom a kezébe. Késtem is vagy fél órát a találkozómról”.

A minisztériumban is fogadták

Leon augusztusban levelet írt Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkárnak a gyermekvédelmi rendszer néhány hiányosságáról, akitől azt kérte, személyesen is hallgassa meg őt. Czibere elfoglaltságai miatt végül nem találkozott Leonnal, de Lantai Csilla, az Emmi Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának vezetője szerdán fogadta a fiút. A találkozón Leon kérésére részt vett Büki Péter gyermekvédelmi szakember, aki korábban több tanulmányt is írt a speciális otthonokról, valamint Herczeg Rita, a közép-magyarországi régió gyermekjogi képviselője is.

A fiú három konkrét problémával kereste meg a minisztériumot:

  • Nincs egységes kritériumrendszer arra, hogy ki számít speciális szükségletűnek. Ezért előfordulhat, hogy valakit az egyik megyében speciális szükségletűnek nyilvánítanak, egy másikban pedig nem.
  • A gyermekvédelmi törvény szerint azok kerülnek speciális otthonokba, akik súlyos pszichés tüneteket mutatnak (például személyiségfejlődési zavar, súlyos pszichotikus és neurotikus tünetek), vagy súlyos disszociális zavarokkal küzdenek (súlyos magatartási és beilleszkedési zavarok, stb.), vagy alkohol-, illetve kábítószerfüggők. A legtöbbször a fenti csoportokba tartozó gyerekek egy közös gyermekotthonban vannak, ahol nincsenek megfelelően képzett speciális szakemberek.
  • Sokkal több speciális otthonra lenne szükség.

Leon ugyan elmondhatta a felvetéseit a minisztériumban, és bár mindenki „nagyon kedves és mosolygós” volt vele, a fiú szerint elbeszéltek egymás mellett. „Bármit is vetettem fel, mindenre az volt a válasz, hogy már folyamatban van., illetve hogy nincs rá pénz. De ezek nagyon régóta létező problémák, amelyekről épp Büki Péter már 12 évvel ezelőtt is írt. Ne mondják már, hogy 12 éve folyamatban van” – mondta Leon. „Még csak le sem jegyzeteltek semmit abból, amit felvetettem”.

„Ennek ellenére nem vagyok csalódott, mert sejtettem, hogy ez lesz. Tudom, hogy csak a média nyomására fogadtak. Mindenesetre örülök, hogy legalább látom, hogy állnak ehhez a dologhoz”. Leon a megbeszélésből azt szűrte le, hogy még intenzívebben kell foglalkoznia a gyerekvédelem problémáival. „Nem fogom feladni” – mondta.

Magyarországon még mindig nagy titok övezi, mi történik a gyerekvédelemben. Ha van egy érdekes története ezzel kapcsolatban, írjon e-mailt a szurovecz.illes@abcug.hu címre!

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!