Keresés

Háromezren már Ausztriában, a Keleti újra kezd megtelni

Több száz menekült indult el péntek délután gyalog a Keleti pályaudvartól Bécs felé. A menet békésen, rendőri biztosítás mellett végigment a városon, majd az M1-es autópályán folytatták útjukat. A kormány este úgy döntött: buszokat küld értük, és a Keletinél levőkért, és elviszi őket az osztrák-magyar határig. Közülük háromezren már Ausztriában vannak, azonban a buszoztatás és az átengedés úgy tűnik, ennyi volt. A Keleti pályaudvar pedig újra kezd megtelni.

Eddig háromezer ember érkezett meg az ausztriai Nickelsdorfba, miután péntek este a menekültkrízis kezelésére felállított operatív törzs úgy döntött: mintegy 100 darab autóbuszt küld az M1-es autópályán Bécs felé menetelő, valamint a Keleti pályaudvarnál maradt menekültekhez. Közben a 444 szombat reggel azt írta, hogy nagyjából újabb 200 menekült indult meg szintén gyalog, Vámosszabadiból Hegyeshalom illetve Bécs irányába.

Lázár János a döntésről azt mondta: ez az intézkedés a magyar állampolgárok biztonságos közlekedésének biztosításáról szól, ezért csak azokat a menekülteket szállítják az osztrák-magyar határhoz, akik a Keletinél és az 1-es autópályán akadályozzák a közlekedés folytonosságát. A menekülttáborok lakóira a felajánlás nem vonatkozik.

_HDA6833
Úton Ausztria felé. Fotó: Hajdú D. András

A buszok éjféltől kezdték elszállítani a menekülteket az M1-es autópályáról, valamint a Keleti pályaudvarról. Lázár János este még úgy tudta, hogy Werner Faymann csak reggel 9-kor beszél Orbán Viktorral arról, mi legyen a határra szállított menekültek sorsa. Az osztrák kancellár azonban még az éjszaka közölte Facebookon: beengedik a menekülteket – írja az Index.

Reggel 6 órakor is folyamatosan érkeztek a buszok a határra. A gyakorlatban az átengedés úgy néz ki, hogy a buszokról magyar oldalon leszállnak a menekültek, onnan átsétálnak az osztrák oldalra, ahonnan vonattal viszik őket a bécsi Westbanhofra. Kilencvennél több busz szállította a migránsokat a magyar-osztrák határ hegyeshalmi oldalára. A buszokat négyesével engedik be a határra. A határ Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, a sor 20 kilométeres  – írja az MTI.

Migránsok gyalogolnak Bécsbe
Az M1-es autópálya késő este. Fotó: Hajdú D. András

A helyszínen van Kovács Zoltán kormányszóvivő is, aki azt mondta: az éjszaka történtek semmit sem jelentenek a továbbiakra nézve. Kovács azt mondta, ha ez gyakorlattá válik, nagy baj lesz, vagyis: bátorítást nyernek a még úton lévő vagy a még el sem induló menekültek. Az osztrákok szerették volna, ha az „illegális migránsokat” a határon a buszok átviszik egyenesen a vonathoz, de ezzel Magyarország jogsértést követtek volna el. Több a kérdés, mint a válasz azzal kapcsolatban, mi lesz a jövőben.

A Keleti pályaudvar tranzitzónája hajnali négyre teljesen kiürült, de reggel hatkor már legalább száz menekült várt arra, hogy újabb buszok induljanak a határra.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!