Keresés

Harmincezer szociális férőhely kerülhet az egyházakhoz

Tovább növelné a kormány az egyházak szerepét a szociális ellátórendszerben, és a következő két évben több mint harmincezer férőhelyet adnának át nekik. A kormány szerint az egyházak kiváló munkát végeznek, de a gyermekvédelemben, ahol évek óta zajlik az átrendeződés, nem ilyen rózsás a helyzet. 

Két év alatt több mint harmincezer szociális férőhelyet adnának át az egyházaknak egy kormányhatározat szerint, amely a Magyar Közlöny február 3-i számában jelent meg. Ez alapján a kormány arra kérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy biztosítson többletforrást a 2017-ben az egyháznak átadott 8837, jövőre pedig további 21 563 férőhely működtetéséhez. 

A határozattal kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ahol azt írták, „a kormány célja, hogy az egyházak több lehetőséget kapjanak az intézményfenntartásban, mind az alapellátás, mind a szakellátás területén. Előbbi körben elég erőteljes volt ez a változás az elmúlt időszakban, de a szakellátás tekintetében jelenleg csupán a férőhelyek mintegy hatoda van egyházi fenntartásban”. 

A kormány szerint azért van szükség az egyházak szerepének növelésére, mert „komoly tapasztalattal bírnak e téren, szeretetszolgálataik kiváló munkát végeznek”, a határozat célja pedig az, hogy „amennyiben megállapodás születik intézményátadásról, ennek ne legyen akadálya a költségvetési fedezet hiánya”. Az Emmi szerint még zajlanak az egyeztetések, de átadásokra valószínűleg már idén sor kerülhet. Arra a kérdésre, hogy mekkora költségvetési fedezetre lehet szükség az átadásokhoz, nem kaptunk választ.

A minisztérium nem pontosította azt sem, hogy milyen típusú szociális intézményeket adnának át, de a gyermekvédelmi rendszerben például évek óta óriásléptekkel tarolnak az egyházak. Ebben a cikkben részletesen összefoglaltuk, hogyan került a nevelőszülőknél élő gyerekek csaknem hatvan százaléka egyházi hálózatba, hogyan kaszálta a legnagyobbat egy fideszes képviselő, és miért egyenlőtlen a verseny az egyházi és a civil fenntartók között. 

Az egyházi térnyerés nemcsak a szociális szférában, hanem az oktatásban is szembetűnő. Erről itt olvashat bővebben. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!