Keresés

Életük végéig börtönben lesznek a romagyilkosok

A Kúria is helybenhagyta a romagyilkosságok elkövetőire kiszabott ítéletet: életfogytiglant kaptak, és feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra. Az ügy első-, másod- és harmadrendű  vádlottjának fellebbezését elutasították.

Kiss Árpád; Kiss István; Csontos István
A vádlottak a bíróság előtt – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Harmadfokon is életfogytig tartó börtönre ítélték a romagyilkosságok elkövetőit. Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt  eljárási hibákra, és az első és másodfokú ítélet közötti különbségekre hivatkozva szerette volna elérni az ítéletek hatályon kívül helyezését és új tárgyalást.

A tárgyaláson a másodrendű vádlott védője két és fél órán át próbálta meg összefoglalni, milyen eljárási hibák terhelték az első két fordulót. Maga Kiss Árpád is közel egy órán át sorolta fel az utolsó szó jogán, hogy hol talált ellentmondást az első- és másodfokú tárgyalások irataiban – írja a 444.hu.

A bíróság szerint azt kellett vizsgálniuk, hogy volt-e egyáltalán fellebbezési lehetőségük a másodfok után, és hogy bővült-e a bűncselekmények köre a vadász és családjának lekötözésével. Végül megállapították, hogy jogos volt a fellebezés, és valóban voltak eljárási szabálytalanságok első fokon, de ezeket már akkor észlelték és kijavították, a többit pedig másodfokon feltárták. Ezek a hibák ráadásul nem voltak olyan súlyosak, hogy érdemben befolyásolják az ítéleteket.

A döntés kihirdetése után Kiss Árpád és testvére, István az őrök kíséretében elhagyta a tárgyalótermet, az ítélet szóbeli indoklását már nem akarták végighallgatni.

Egy apró különbségbe kapaszkodtak

A vádlottak azért tudtak fellebbezni a rájuk tényleges életfogytig tartó börtönt kiszabó tavaly májusi ítélet ellen, mert abban személyi szabadság megsértésben is bűnösnek találták őket. Ez ugyanis nem szerepelt az  első fokú ítéletben. A másodfok  szerint ezt a bűncselekményt akkor követték el, amikor a támadásokhoz használt fegyvereket rabolták el egy besenyszögi vadásztól. Akkor a vadászt és családját megkötözve fogva tartották.

Az ügynek korábban csak a negyedrendű vádlottja, Csontos István esetében emelkedett jogerőre az első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetés.

A tárgyaláson több, tetovált, kopasz érdeklődő is megjelent, illetve az egyik hátsó sorban a korábban terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György is ott ült – a Hvg.hu helyszíni beszámolója szerint.  

A négy vádlottat először 2013. augusztus 6-án ítélték el. Az első három vádlottat tényleges életfogytiglanra, negyedrendű vádlott társukat 13 év fegyházra ítélte az első fokon eljáró bíróság. Másodfokon tavaly májusban született ítélet, a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a büntetést.

Gyereket is öltek

A bíróság megállapította, hogy Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt hat embert, köztük egy gyereket meggyilkoltak, öt embert súlyosan megsebesítettek, amikor 2008-2009-ben kilenc helyszínen fegyveres támadásokat követtek el  romák otthonai ellen. Összesen hetvennyolcszor lőtek rá az emberekre, 11 Molotov-koktélt dobtak a házakra és 55 ember testi épségét veszélyeztették.

Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt először Galgagyörkön támadt 2008. július 21-én, utnána jött augusztus 8-án Piricse, szeptember 5-én Nyíradony, szeptember 29-én Tarnabod, november 3-án Nagycsécs, december 15-én Alsózsolca, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgy, április 22-én Tiszalök, augusztus 3-án Kisléta. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt, ő vezette az autót.

Aljas indokból

A támadók egy-egy embert öltek meg Kislétán és Tiszalökön, két-két embert pedig Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön.

Az elsőfokú bíróság szerint Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt ötszörösen minősülő emberölést követtek el. Tettük aljas indokból, rasszista indítékból fakadt, amit több emberen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, részben 14. életévét be nem töltött személyek sérelmére hajtottak végre.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!