Keresés

Hallgatói tiltakozás a szakok megszüntetése ellen

A társadalomtudományi képzés megszűnésétől félnek az ELTE-s hallgatók, miután pénteken kiderült, hogy a kormány több alapszakot is megszüntetne. Szerintük ez veszélybe sodorja az egész Társadalomtudományi Kart, ezért holnap estére fórumot szerveznek az egyetemre. 

Hallgatói fórumot szerveznek holnap estére az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói miután kiderült, hogy a kormány több szakot is megszüntetne. A minisztériumi előterjesztés szerint a nemzetközi tanulmányok például csak mesterképzésben lenne választható.

Az Abcúghoz eljutott előterjesztés szerint teljesen megszűnne a társadalmi tanulmányok képzés is. A fórumot szervező hallgatók szerint ez az egész kar működését veszélybe sodorná, hiszen a bevételek több mint hatvan százalékát az erre a két szakra járó önköltséges hallgatók biztosítják. Attól félnek, hogy a két alapszak eltörlése miatt megszűnne a három másik társadalomtudományi alapképzés is, az alkalmazott közgazdaságtan, a szociológia és a szociális munka.

A fórum egyik szervezője azt mondta, az oktatók támogatják a megmozdulásukat, és igyekeznek más érintett egyetemekkel is összefogni. A hallgatók azt követelik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vonja vissza az előterjesztést, tegye nyilvánossá a döntések hátterét és biztosítsa a felsőoktatási autonómiát.

A kormány korábbi közleményében azt írta, a szakok számának csökkentésével az a cél, hogy “megteremtsék a képzés, valamint a gazdasági és társadalmi elvárások közötti összhangot, javítva az oktatás, a foglalkoztatás és a gazdaság versenyképességét”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!