Keresés

Hálapénz helyett extra szolgáltatásokért fizetnénk

A hálapénz eltörléséhez nem elég pusztán a bérek emelése, hiszen a pénz zsebbe csúsztatása már egy rendszer része. Egy kutatás szerint az orvosok bérének emelése mellett extra kórházi szolgáltatásokat kellene bevezetni és a rendszernek honorálnia kellene, ha egy orvos többet vagy jobb minőségben dolgozik.

A hálapénzrendszert váltanák fel egy olyan lehetőséggel, ami hivatalos keretek között engedi meg, hogy extra szolgáltatásokhoz jussunk az egészségügyben – javasolja a Szinapszis kutatása, amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetével (ReSzaSz) együtt végzett. Az orvosok bérének emelése és az extra szolgáltatások bevezetésén túl finanszírozni kell az orvosjelöltek oktatását, összehangolni az állami és magánegészségügy működését, tisztázni a hálapénz jogi hátterét és honorálni az orvosok plusz teljesítményét.

907 magyar orvost kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak a hálapénzről, és szerintük hogyan lehetne kiirtani az egészségügyi rendszerből. Az orvosok 96 százaléka nem akar egy hálapénzre építő egészségügyben dolgozni, és a társadalmi megítélése is egyre negatívabb.

„Az a kérdés, hogy el kell-e törölni a hálapénzt, eldőlt”- mondta Dr. Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke a sajtótájékoztatón.

A kutatás nem csak arra világít rá, hogy már senki nem akar egy olyan világban élni, ahol tízezreket kell az orvos zsebébe csúsztatnunk, hanem megoldásokat is felsorol, mert bár hiába utasítja el az orvosok nagy része a hálapénzrendszert, 61 százalékuk mégis azt mondja, hogy kénytelenek elfogadni.

Dr. Dénes Tamás szerint naiv az az elképzelés, hogy az orvosok bérének emelésével magától elpárologna a hálapénz, hiszen a betegek nem azért fizetnek, mert sajnálják az orvost, amiért az állam nem becsüli meg kellőképpen őket. Hálapénzt azért adnak a betegek, mert azt érzik, hogy csak így részesülhetnek megfelelő ellátásban vagy juthatnak másokkal szemben előnyhöz. Ezt a problémát az orvosok azzal kezelnék, hogy bevezetnének extra kórházi szolgálgatásokat, amiket meg lehetne vásárolni. Ilyen extra szolgáltatás lenne például az, ha magunk választhatnánk meg, hogy melyik orvost szeretnénk. Persze ahhoz, hogy tudjuk, mi számít extrának, előbb meg kellene határozni az alapcsomagot, amit minden betegnek meg kell kapnia, akkor is, ha nem fizet pluszban.

A magyar orvosok a bér emelését és az extra szolgáltatásokat tartották a legfontosabbnak, de a hálapénz eltörléséhez még ez sem feltétlen elegendő. Fontos lenne, hogy az állam honorálja az orvosok teljesítményét mind minőséget, mind mennyiséget tekintve. Tehát ha egy orvos havi ötven műtétet is végrehajt, akkor kapjon valamiféle bérmegkülönböztetést azzal az orvossal szemben, aki abban a hónapban csak tíz műtétet bonyolított le. Ugyanez vonatkozik azokra az orvosokra, akik minőségileg végeznek jobb munkát.

Mindezek mellett finanszírozni kellene a rezidensek és szakorvosjelöltek oktatását, mert az orvosok nem motiváltak abban, hogy energiát öljenek abba, hogy tanítsanak, miközben nem kapnak érte semmit, míg ha megcsinálnak egy műtétet, akkor folyik be a hálapénz.

Szükség lenne az állami és a magánegészségügy tiszta együttműködésére, mert a legtöbb esetben mindkét helyen ugyanazok az emberek dolgoznak, még sincs összehangolva a munkájuk. A ReSzaSz elnöke ezt úgy képzeli el, hogy ha például egy magánklinikának vannak speciális gépei, akkor bizonyos időtartamra bérbe vehetné tőlük az állam és odairányíthatná a betegeit. Ezzel jól járna a beteg, hiszen a kötelező egészségügyi biztosítás mellé nem kellene még fizetnie egy magánúton történő vizsgálatot, és jól járna az adott magánklinika is, mivel nekik az a céljuk, hogy profitot termeljenek.

Jó lenne a hálapénz jogi hátterét is tisztázni, mert jogbizonytalanság van az utólag átadott hálapénzzel kapcsolatban, hogy bűncselekménynek számít-e vagy sem.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!