Keresés

A hajléktalanellátás csak tűzoltás

A kormány kilencmilliárdot szán idén a hajléktalanokra, a BMSZKI vezetője szerint azonban ez nem elég, segíteni pedig csak egy szociális bérlakásrendszer segítene.

Az idén több mint kilencmilliárd forint jut a hajléktalanellátásra – közölte hétfőn Kurucz Éva kormányszóvivő, hozzátéve, hogy 9644 éjszakai férőhely várja a hajléktalanokat, ami még 1264-gyel bővül fog. “A szándék jó, azonban mindez csak tüneti kezelés. A hajléktalanellátás csak egy villámhárító, a lakhatási problémákat sajnos nem oldja meg” – mondta Győri Péter szociálpolitikus, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei vezetője az ATV Start című műsorában.

Győri szerint örvendetes, hogy a kormány segít, azonban ez a kilenc milliárd forint arra elég, hogy a jelenlegi ellátórendszer működni tudjon, többre nem. Valódi megoldás a hajléktalanok problémájára egy szociális bérlakásrendszer lenne, valamint rengeteg pénz az egészségügybe és a gyermekvédelemre.

Alig vannak bérlakások

Győri szerint Magyarországon gyakorlatilag 20 éve megszűnt a lakáspolitika rendszere. Az önkormányzati bérlakások aránya körülbelül három százalék, ezzel az ország Európában a sereghajtók között van. Eközben a önkormányzatok továbbra is nagyon sok lakást értékesítenek, valamint – szinte egyedülálló gyakorlattal – piaci áron adnak ki ingatlanokat. Másfelől van olyan település, ahol a bérlakások közel felében jogcím nélkül élnek, mert nem fizetik már jó ideje a bérleti díjat. “Amíg a rendszeren nem változtatnak, és nem lesz újra szociális lakáspolitika, addig nem lesz megoldás a hajléktalanok helyzetére” – mondta Győri.

Hamarosan még több hajléktalan lehet

Ha a hitelek forintosításával eltörlik a kilakoltatási moratóriumot, amely eddig megakadályozta, hogy kitegyék az embereket a lakásaikból, akkor csak a jóindulat az, amely megmenthet körülbelül 110 ezer embert az utcára kerüléstől, ugyanis ennyi lakáshitel van, amely már korábban bedőlt – mondta Győri. Ráadásul nem csak a hitellel, hanem a rezsivel is gond van: körülbelül 350 ezerre tehető azok száma, akik már egyáltalán nem fizetik a közüzemi számláikat, ha pedig a kormány valóban megszünteti a lakásfenntartási támogatást, akkor az Győri szerint újabb 500 ezer embert sodorhat bajba.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!