Keresés

Ha úgy alakul, elbeszélgetnek a kormánnyal

Először megpróbálnak segíteni, de ha kell, a kormánnyal is elbeszélgetnek az egyik legnagyobb korrupcióellenes szervezetnél. Az Open Government Partnership még nem kapott panaszt Magyarországról, de figyelik, mi történik a civil szférában.

Egyelőre nem kaptak hivatalos panaszt, de folyamatosan követik a magyar civilek helyzetét – tudtuk meg Joe Powelltól, az Open Government Partnership (OGP) nevű korrupcióellenes szervezet igazgatóhelyettesétől. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az OGP megváltoztatta a felfüggesztési eljárásra vonatkozó szabályait, így most már eljárást kezdeményezhetnek egy tagország ellen, ha úgy látják, hogy ott korlátozzák a civil szervezeteket, vagy éppen a kormányhoz közel állókat hozzák helyzetbe.

Powell azt mondta, az OGP vezetősége szükségesnek látta egy olyan eljárásrend kialakítását, amely képes reagálni a tagországokban felmerülő aggodalmakra. Kíváncsiak voltunk, hogy ennek köze van-e a magyar kormány civil szervezetekkel kapcsolatos intézkedéseihez, de az igazgatóhelyettes szerint nem konkrétan Magyarországra szabták az új szabályokat, hanem általában próbálnak tenni a civil szféra korlátozása ellen.

Powell szerint az új szabályok elfogadása óta egyetlen országról sem érkezett hivatalos panasz, de tisztában vannak a magyarországi eseményekkel. „Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a magyar civilekkel, akikkel próbálunk rájönni, hogyan érvényesíthetnénk jobban az OGP alapelveit”.

Az OGP addig nem fog hivatalosan állást foglalni egyetlen ügyben sem, amíg erre nem kéri valamelyik civil szervezet vagy párt, de amint erre sor kerül, vizsgálatot indítanak. Az első lépés Powell szerint, hogy ellenőrzik a panasz hitelességét, majd más tagországokat kérnek meg, hogy segítsenek kijavítani a hibákat. Ha ezek után sem szűnnek meg az aggodalmak, meghívják magukhoz a kormány képviselőjét, hogy beszélgessenek vele az ország és az OGP közös jövőjéről.

Magyarország 2012-ben lépett be az OGP-be, amit akkor Rétvári Bence államtitkár a korrupcióellenes küzdelem nagy eredményének tartott. Azóta Magyarország azt is vállalta, hogy segít megszervezni a többi tagország köztisztviselőinek korrupcióellenes képzését. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány alkalmas lehet-e ilyesfajta segítségnyújtásra, Powell azt válaszolta, az OGP vezetése pusztán a kereteket biztosította ehhez, a konkrét javaslatokat egyáltalán nem bírálta el, így azokat nem is tudja kommentálni.

Bár az OGP most igyekszik nem ítéletet mondani Magyarországról, egy tavalyi blogbejegyzésükben már foglalkoztak a kormánnyal, amikor az új, információszabadságról szóló törvényt bírálták.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!