Keresés

Nem lépik át a küszöböt, ha tudom, hogy szcientológusok

Nem kell meglepődni rajta, ha az iskolákban megjelennek a szcientológusok, az egyházakon kívül ugyanis nem sokan tartanak előadást manapság a drogmegelőzésről. Az igazgatók elégedettek voltak, a programokat színvonalasnak tartották, de a többség nem engedte volna be őket, ha előre tudja, hogy szcientológusok.

„Egy kis falusi iskola kapva kap az alkalmon, ha felkeresi egy megbízhatónak tűnő szervezet, mert ez egy nagyon fontos téma, de nincs sok lehetőségünk. Referenciáik voltak, és arról beszéltek, ami más oktatási segédanyagokban is benne van. Persze ha felmerült volna a gyanú, hogy szcientológusok állnak a háttérben, nem léphették volna át az iskola küszöbét, de csak a mostani hírekben hallottam erről”. Így reagált az Abcúg megkeresésére az egyik olyan általános iskola, ahol a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jelentése szerint a szcientológusok tartották a gyerekeknek a Narconon nevű drogprevenciós programjukat.

A TASZ a napokban tette közzé jelentését, ami szerint a szcientológusok számos olyan szervezetet hoztak létre, amelyek áltudományos módszerekkel drogterápiának, vagy drogprevenciónak álcázott marketing-tevékenységet folytatnak az egyház befolyásának növeléséért, ezt a tevékenységet pedig gyakran a mit sem sejtő iskolákban végzik. Az egyik ilyen program a Narconon, de ezek mellett a szcientológusok más alapítványokat is létrehoztak azért, hogy drogprevenciónak álcázott programokkal érjék el a fiatalokat, illetve fontos politikai és üzleti kapcsolatokra tegyenek szert.

A civil szervezet adatokat kért a KLIK-től, ebből pedig az derült ki, hogy tavaly az ország több iskolájában is tartottak drogmegelőzési előadásokat, illetve a tanároknak továbbképzéseket a szcientológusok.

Oravecz Jánosné, a Hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója így emlékezett vissza a Narnoconra: „Két nagyon színvonalas előadást tartottak, mind a kétszer a drogprevencióról”. A hidasnémeti iskola a TASZ adatkérése szerint 2013 decemberében kötött megállapodást a Narconon Magyarország Alapítvánnyal. Szerinte az előadásokon nem került szóba sem a szcientológia, sem az egyház áltudományosnak tartott módszere, amely szaunázással és vitaminterápiával gyógyítaná a drogosokat. Jó ideje azonban nem is hallott a programról, mert tavaly óta a rendőrségtől hívnak előadót az iskolába, és mivel elégedett vele, nem is akart más szervezetet keresni.

A Narcononnal a Boldogi Berecz Antal Általános Iskolában is elégedettek voltak. Tóth Éva, az iskola igazgatója az Abcúgnak azt mondta: négyszer tartottak előadást az iskolában, és mindegyik nagyon színvonalas volt. „A hátrányos helyzetű térségekben nagy probléma a kábítószer, ezért szerveztük meg a gyerekeknek az előadást. Ha tudtam volna, hogy a Narconon a szcientológusoké, lehet, hogy nemet mondtam volna, de semmi sem utalt erre. Mindig voltak bent tanárok, egyszer pedig személyesen is meggyőződtem erről”. Tóth figyelmét végül az KLIK hívta fel arra, hogy a szervezet nincs rajta a minisztérium listáján, így nem tarthatnak prevenciós előadásokat.

Egy másik általános iskola még tavaly küldte el az egészségtan vezetésével foglalkozó pedagógusát a szcientológusok által szervezett drogmegelőzési továbbképzésre. Az igazgató az Abcúgnak arról beszélt: pontosan tisztában volt vele, hogy kik is szervezik ezt a konferenciát, előzetesen a programot is átfutotta. “Ez előttem nem volt titok, az iskolánkban egyébként már 8-10 éve is tartott előadást a Narconon, tudtam, mivel állok szemben” – mondta az igazgató. Szerinte nem kell meglepődni azon, hogy az iskolák beengedik a szcientológusokat is akár előadást tartani, a drogmegelőzés ugyanis egy fehér folt ma, és szinte csak az egyházakra lehet számítani.

“A kolléganőm a konferencia után beszámolt a hallottakról, és azt mondta: semmi nem hangzott el magáról a szcientológiáról, se az egyházról, nem volt vallási felhangja az előadásnak” – mesélte az igazgató.

Az intézmény vezetője szerint sokkal nagyobb és általánosabb probléma, hogy drogmegelőzés témában pedagógusnak meghirdetett konferencia tavaly ez az egyetlen volt. “Nem azért küldtem a kollégámat, mert kitüntettem ezt a szervezetet, hanem mert szerettem volna, ha részt vesz egy a témával foglalkozó továbbképzésen és ez volt az egyetlen” – mondta.

Míg évekkel ezelőtt akár évi egy-másfél millió forintot is kapott az iskolája a drogmegelőzésre, addig az elmúlt két évben összesen 2500 forintot adott a KLIK. Az igazgató szerint viszont nem arról van szó, hogy a fenntartónak nem volt pénze, hanem arról, hogy gyakorlatilag nem tudott mire adni. “Alig működik a kábítószerügyi egyeztető fórum, nincsenek pályázatok, nincsenek nagyon szervezetek, akik jönnének előadást tartani” – mondta.

A cikk elkészítésében közreműködött: Szurovecz Illés.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!