Keresés

Ha pénzt akar, inkább menjen a helpdeskre, mint a katedrára!

Nem kell ügyvédnek vagy orvosnak menni ahhoz, hogy az ember jól keressen. A BKV 400 ezerért keres buszsofőröket, átlagosan 300 ezret kapnak a help desken dolgozók, de még titkárnőként is nagyobb fizetésre van kilátás, mint egyetemi tanársegédként. Összegyűjtöttük néhány gyakori foglalkozás átlagfizetéseit. 

Az utóbbi időben szinte havonta jelennek meg hírek arról, hogy egy-egy áruházláncban horribilis fizetéseket kínálnak a pénztárosoknak, vagy hogy jobban megéri elmenni buszsofőrnek, mint az egyetemen tanítani. Az Index keddi cikkéből például kiderült, hogy a BKV bruttó 400 ezer forintos fizetést kínál kezdő buszvezetőknek, miközben egy egyetemi adjunktus az elmúlt évek béremelkedése ellenére is csak 277 ezret kap.

Ezek persze kiragadott példák, amelyek csak az igazság egy szeletét mutatják meg, hiszen nem költözhet mindenki Budapestre, aki tud buszt vezetni, és az áruházak közül sem mindenhol olyan magasak a fizetések. Kíváncsiak voltunk, milyen átlagfizetéseket adnak néhány gyakori pozícióban, erről azonban nem egyszerű adatot szerezni, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csak iparáganként gyűjti a kereseteket. Ez alapján idén január-februárban a közmunkásokat nem számítva

  • a vállalkozásoknál bruttó 320 300 forint,
  • a költségvetési szektorban bruttó 328 200 forint,
  • a nonprofit szervezeteknél bruttó 292 200 forint

volt az átlagkereset. Foglalkozásonkénti adatokért megkerestük a Fizetesek.hu-t, ahová névtelen felhasználók tölthetik fel a fizetésüket, ebből áll össze egy elég nagy, több mint 45 ezres adatbázis. A diagramon zölddel jelöltük az ebből az adatbázisból származó havi bruttó átlagfizetéseket, amelyek nem tartalmazzák az egyéb juttatásokat, jutalmakat és prémiumokat. Ezek az elmúlt egy évre vonatkozó „hivatalos” összegek, tehát nem tartalmazzák a pincéreknek adott borravalót vagy az orvosok hálapénzét sem.

Ebből látszik, hogy az egyetemi tanársegédeknél nem csak a buszsofőrök, de például a help deskes dolgozók és a titkárnők is többet kapnak átlagban. A help desk egyébként is jól fizet: megelőzi a középiskolai tanárokat és az egyetemi adjunktusokat is.

Sokat lehet olvasni az aldis keresetekről is, ezért ezeket is ábrázoltuk a diagramon. A cég keddi közleménye szerint bruttó 274 ezerért keresnek gyakornokot, ugyanennyit kapnak a kezdő pénztárosok, a kezdő asszisztensi bér pedig 444 ezer forint. Ezekhez jön a cafeteria, ami még néhány tízezer forinttal megdobja az összegeket.

Egekben az átlagbér

Az átlagbérek évek óta folyamatosan nőnek, a cikk elején idézett KSH-s számok például majdnem 12 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbinál.  Ahogy az Index elemzésében is szerepelt, sokan joggal érzik úgy, hogy az utóbbi néhány évben javult az életszínvonaluk, és több pénzük van, ami a fogyasztásban is megmutatkozik.

Az átlaggal viszont érdemes óvatosan bánni, mert sok mindent elfed a valós viszonyokból, hiszen benne vannak az extrém magas és alacsony értékek is. A mediánbért akkor kapjuk meg, ha sorba rakjuk az összes magyar ember keresetét, és kiválasztjuk a középsőt, aminél az emberek fele többet keres, a másik fele kevesebbet. Erről az Eurostatnak vannak adatai, és ha európai összehasonlításban nézzük, egyáltalán nem rózsás a kép.

Ebből a diagramból látszik, hogy 2016-ban az egy fogyasztási egységre (majdnem egy főre) jutó éves mediánjövedelem nagyjából másfélmillió forint volt. Vagyis az emberek fele abban az évben kevesebb mint havi 120 ezer forintot keresett, ami nem valami sok. Arról, hogy a magyarok többsége a medián körül keres, vagyis sokan visznek haza keveset, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.
Ha érdekli, hogyan alakultak az elmúlt években a tanári és egészségügyi dolgozók béremelései, miért mondhatjuk, hogy a kormány egyszerre emelt is, meg nem is, és mindez hogyan néz ki nemzetközi összehasonlításban, ezt a cikkünket olvassa el.
A címlapi illusztráció forrása: flickr/Michael J. CC BY-NC 2.0 
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!