Keresés

Ha nincs Ökotárs, bukjuk a norvégok 140 millió euróját

Norvégia szeretne megállapodni Magyarországgal, ám ennek az az egyik legfontosabb feltétele, hogy az Ökotárs Alapítvány folytatni tudja a munkáját. Ha ez nem teljesül, akkor Norvégia nem oldja fel a felfüggesztését annak a 140 millió eurónyi támogatásnak, amelyet a nagy Norvég Alapon keresztül kap az ország. Ennek következményeit pedig a magyar kormányzatnak kell viselnie – mondta Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Csak sajtóinformációk szerint vehetné át a Századvég a Norvég Civil Alap pénzeinek kezelését az Ökotárs Alapítványtól – mondta Skarstein, aki azonban jól tudja, hogy a kormány szerette volna, ha a hozzájuk igen közel álló intézet pénzeket is kezel. Ez azonban már nem egy mostani történet, a 4 évvel ezelőtti pályázaton azért választották az Ökotárs Alapítványt, mert ez volt az egyetlen megfelelő kompetenciákkal rendelkező szervezet.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a magyar civil társadalom elleni támadásról beszélt korábban, ezért felmerült, hogy az USA Norvégiától is kért információt tájékozódásképpen. Skarstein azt mondja, hogy ilyen nem fordult elő, mert ahogyan az USA-nak, úgy Norvégiának is független külpolitikája van, és az amerikai kormánynak is megvannak az eszközei az információszerzésre, éppen erre valók a nagykövetségek.

Budapesten ettől persze még kommunikálnak egymással, és Skarstein szerint a Magyarországon működő képviseletek egyformán aggódnak a magyar demokráciáért és a civil társadalomért.

Norvégia nem ismeri el a Kehi jelentését az Ökotárs Alapítvánnyal kapcsolatban, és ezért nem kívánt találkozni norvég kollégája Lázár Jánossal, ám ettől függetlenül természetesen nyitottak a párbeszédre. “Megírtuk azt is, hogy találkozunk Brüsszelben, tehát meg kell érteni, hogy Norvégia nem a tárgyalásra mond nemet, hanem a Kehi jelentésére, amit nem ismerünk el” – mondta Skarstein.

A Kehi vizsgálatnak nem a tartalmával, hanem a tényével van problémája Norvégiának, tehát Skarstein szerint teljesen mindegy, hogy mi áll a jelentésben, azt elvből nem ismerik el. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem olvasták el, sőt, a saját vizsgálatuk is folyik, tehát természetesen vizsgálni fogják azokat a fontos aspektusokat, amelyekre a Kehi kitért.

A norvég vizsgálat teljesen független, amit egy professzionális brit cég hajt végre a saját módszerei alapján. A norvég miniszter szerint a KEHI átvilágításával az a baj, hogy előbb volt meg a következtetés, és ahhoz gyártották a vizsgálatot – mondja Skarstein, aki szerint nekik előre nincs következtetésük. “Természetesen ha az átvilágítás során bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt kezelni fogjuk fogjuk. Mi nem fogjuk védeni a szabálytalanságokat, csalást, vagy a visszaélést.”

A Norvég Alap kormányon keresztül áramló támogatásának újraindítása többek között azon múlik, hogy meg tudunk-e állapodni a magyar kormánnyal a technikai és egyéb feltételekről, és hogy az Ökotárs Alapítvány a megkötött szerződés szerint folytathatja-e a munkáját – mondja a nagykövet. Ezek Norvégia legfőbb feltételei, ezek teljesülése esetén hajlandó a támogatás felfüggesztését beszüntetni. Abban az esetben viszont, ha a magyar kormány nem tud megfelelni ezeknek a feltételeknek, és nem tudunk megegyezni, akkor a felfüggesztés marad, és Magyarország 140 millió eurót fog veszíteni.

Skarstein a történtek ellenére reméli, hogy az Ökotárs folytatni tudja majd a megkezdett munkát,  Norvégia pedig tartja magát a velük megkötött szerződéshez, ezen változtatni nem fognak.

Korábban a NAV-nál minden megalapozott indok nélkül kezdeményezték a Norvég Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium mind a négy tagjánál az adószám felfüggesztését, mely ellen az alapítványok természetesen fellebeztek. Amennyiben a felfüggesztés jogerőre emelkedik, akkor az alapítványok nem tudják folytatni a tevékenységüket.
Norvégia azért nem ismeri el a Kehi vizsgálatát, mert nincs olyan hazai jogszabály, ami megfelelő alap lett volna a vizsgálatra. A Kehi azért hivatkozott a számára eljárási hatáskört meg nem állapító, a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényre, mert maga a kormányzati ellenőrzés feladatait meghatározó államháztartási törvény a nemzetközi szerződés alapján nyújtott támogatások közül csak azok ellenőrzésére ad a Kehinek lehetőséget, amelyek az államháztartáson átfolynak, a norvég pénzek viszont nem ilyenek. Ennek ellenére a Kehi lefolytatta a vizsgálatot, és az Ökotárs Alapítvány tevékenységével, valamint a támogatások felhasználásával kapcsolatban felmerült hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!