Keresés

Ha nem ad pénzt a kormány, bezárhat a Budapest Hospice Ház

Nem kaptak támogatást az egészségügyi dolgozók béremeléséhez, ezért hamarosan minden pénze elfogy a Budapest Hospice Háznak. Ez az egyetlen hely az országban, ahol nem kórházi körülmények közt látnak el halálos beteg embereket. Egyszázalékos adományból egyre kevesebb érkezik, és úgy tűnik, a kormányra sem számíthatnak: februárban kértek segítséget, de azóta is csak ígéreteket kaptak. 

Néhány hét múlva bezárhat az ország egyetlen Hospice Háza, ahol gyógyíthatatlan daganatos betegeket ápolnak, mert már a dolgozók fizetését is alig tudják kigazdálkodni, derült ki szerdán az RTL Klub Híradójából. A tíz férőhelyes, óbudai intézményt fenntartó Magyar Hospice Alapítványnál tavaly ősszel hívták össze a válságstábot, amikor világossá vált, hogy az egészségügyi dolgozók bérrendezése miatt komoly problémáik lesznek. Civil szervezetként ugyanis nem kaptak állami segítséget a magasabb bérek kifizetéséhez, mégis kénytelenek voltak emelni, különben elvesztették volna az ápolóikat.

„Három adminisztratív munkatársunkat arra kellett kérnünk, hogy ne vegyék fel a fizetésüket” – érzékeltette a helyzetet Kovács Anita programigazgató az Abcúgnak. Az alapítvány februárban kért segítséget az egészségügyi államtitkárságtól, ahonnan azóta is folyamatosan ígéreteket kapnak, valódi előrelépés viszont nem történt. Kovács szerint két személyes találkozó volt, és levélben is megígérték nekik, hogy foglalkoznak az üggyel, de hiába.

Jelenleg a költségeik 40 százalékát fedezi a társadalombiztosítás, és szeretnék, ha a kormány a maradék 60 százalékból vállalna valamennyit. „Nem azt várjuk, hogy mindent a tárca oldjon meg helyettünk, de évi 50 millió forintos támogatásra lenne szükségünk ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a mostani tevékenységünket, 120 milliót viszont továbbra is mi tennénk hozzá”.

A Hospice Házban nincs térítési díj, egyszázalékos felajánlásból pedig kétmillióval kevesebb folyt be idén, mint tavaly. A kiesést az online adóbevallás bevezetése okozhatta, ami sok civil szervezetet rosszul érintett: a tavalyi 8,5 milliárd után idén 7,5 milliárdra csökkent a felajánlások összértéke. Idén ugyanis már a magánszemélyek adóbevallását is elkészítette az adóhatóság, így sokan be sem léptek a rendszerbe az ügyfélkapun keresztül. Ha valaki rá sem pillantott a bevallásra, üresen maradt az egyszázalékos rubrika, a pénz pedig az államkasszában maradt.

Ráadásul Kovács szerint haldokló emberekkel eleve nehéz adományért kampányolni. „Minden tiszteletem a többi alapítványé, de

nem mosolygós gyerekekre, élményterápiára vagy kutyákra gyűjtünk, hanem halálos beteg emberekre. Nálunk nem sikersztorik meg csilivili történetek vannak, hanem szomorú sorsok.

Ez viszont még mindig tabutéma a társadalomban, inkább azok segítenek szívesen, akik személyesen is érintettek, akár azért, mert egy családtagjuk már vett részt hospice ellátásban. „A magánadományokra nem építhetünk, mert van, amikor akár egymillió forint is befolyik, máskor meg éppen senki sem ad”.

A cégekkel viszont megint nehéz dolguk van, mert „egyre kevésbé jellemző rájuk, hogy van felesleges pénzük, amit csak úgy odaadnak valakinek”. Ehelyett olyan együttműködéseket szeretnek kötni, amelyek számukra is jó reklámértékkel bírnak. „De mi lehetne ilyen közös program, ha mi gyógyíthatatlan daganatos betegeket ápolunk? Nem mondhatom nekik, hogy jöjjenek ide, és csináljunk egy teadélutánt”, de most mégis  ebbe az irányba fordulnának, hátha sikerül jó együttműködéseket kialakítani. „Néhány cég már csatlakozott a jótékony futókörünkhöz, amiből néhány százezer forintot összegyűjtöttünk, de ez nem segít ki minket a nagy bajból” – mondta.

Kovács szerint pályázatokból is egyre kevesebb van, főleg olyanból, amiből a működésüket finanszírozhatnák. Inkább projektekre lehet pénzt nyerni, abból viszont nem tudják kifizetni a nővérek bérét. Az óbudai önkormányzattól ugyan kapnak évi 500 ezer forint működési támogatást, de az sem elég a bezárás elkerüléséhez.

Van állami is, de az nem olyan

A Magyar Hospice Alapítványt Polcz Alaine pszichológus, író alapította 1991-ben, majd 2005-ben nyitották meg az óbudai házat. Az ott fekvő tíz beteg mellett még körülbelül 80-100 embert látnak el a saját otthonában. „Ez egy módszertani központ is, orvosokat, nővéreket képzünk, nemcsak a betegellátásról van szó” – mondta Kovács. Van gyerekhospice-ellátásuk is, azt viszont a társadalombiztosítás sem támogatja, az egészet saját zsebből finanszírozzák. Korábban mi is jártunk egy másik alapítvány gyerekhospice-házában, az erről szóló riportunkat itt olvashatja.

Az országban főleg civilek végeznek hospice-szolgáltatást: öt állam kórházban működik hospice részleg, de azok teljesen úgy néznek ki, mint egy kórházi osztály, míg az alapítványi ház sokkal nyugodtabb környezetben van.

Ráadásul Kovács szerint a kórházakban nem folyik olyan komplex munka, mint az alapítványnál, ahol dolgozik orvos, ápoló, gyógytornász, pszichológus és dietetikus is. „A kórházak azt is megtehetik, hogy köztartozásokat halmoznak fel, végül úgyis rendezni fogják az adósságaikat. Nekünk viszont nem lehetnek adósságaink, mert akkor nem gyűjthetnénk egyszázalékos adományokat”.

Kovács reméli, hogy a következő hetekben sikerül előrelépni az ügyben, különben januárban be kell zárniuk a Hospice Házat. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ügyben, de egyelőre nem kaptunk választ. Ha megérkezik, frissítjük a cikket.

Frissítés:

A minisztérium csütörtök este azt válaszolta a kérdéseinkre: „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismeri a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány. A civil szervezet újabb támogatási kérelmét a minisztérium vizsgálja”.

Péntek reggel Kovács Anita, az alapítvány programigazgatója azt mondta, 2014-ben és 2015-ben 10-10 millió, 2016-ban pedig ötmillió forintot kaptak a minisztériumtól, így jött ki a 25 milliós támogatás, amiről részletesen el kellett számolniuk a kormány felé. A minisztériumnál most azt ígérték nekik, hogy néhány napon belül választ kapnak, ezért Kovács abban bízik, hogy a jövőhét elején döntés születik a kérelmükről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!