Keresés

Gyerekkel albérletbe? Felejtse el!

Félnek attól, hogy majd utcára kell tenniük őket, vagy a szomszédok hisztijétől tartanak? Bármelyik is az igaz, tény, hogy a lakástulajdonosok erősen diszkriminálják azokat az albérletkeresőket, akik gyerekkel szeretnének költözni. Egy négy gyerekes család másfél éve keres kitartóan albérletet, mindenhol visszautasítják őket. A kisállat és a dohányzás után a gyerek az új kizáró ok.

Egyedülálló anya, egy-vagy két gyerekkel. Az ő helyzetük talán a legreménytelenebb”

Az utóbbi időben sokkal többen keresnek albérletet, mint ahány az igényeknek megfelelő lakás kiadó. Mindenkinek nehéz albérletet találni, de azoknak, akiknek gyerekei is vannak, különösen. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője szerint a tulajdonosok már évekkel ezelőtt sem szívesen adták ki gyerekeseknek a lakásukat, de mióta a korábbihoz képest látványosan többen keresnek albérletet, jobban előtérbe került ez a probléma.

“Ez egy teljesen létező, és nem jó jelenség, amit ingatlanos kollégáim is nap mint nap érzékelnek” – mondja Balla Ákos. Szerinte vannak elfogadható és érthető kikötések a lakástulajdonosok oldaláról, mint például, hogy az albérlő ne dohányozzon, vagy ne vigyen állatot a lakásba, de amikor elmennek abba az irányba, hogy valakit a gyerekei vagy a származása miatt utasítanak el, az sem emberileg, sem szakmailag nem elfogadható. “Mi a hirdetéseinkben nem is szerepeltetjük ezeket a kitételeket, ilyen esetben visszautasítjuk a megbízást”.

Az összes ilyen diszkrimináció közül az egyik legszomorúbb, amikor az egyedülálló anyát utasítják vissza. “Eleve létezik egy negatív feltételezés velük szemben, hogy úgysem tudnak majd fizetni, és tartanak tőle, hogy ha ki kell rakni egy ilyen családot, az rájuk milyen fényt vet majd emberileg, és sokan tartanak attól az érzelmi megrázkódtatástól, ami egy ilyen kiköltöztetéssel jár”.

Az ingatlanirodákat is sokszor keresik fel olyan anyák, akik egyedül nevelnek gyereket, és szinte sosem tudnak segíteni nekik. Ilyenkor azt tanácsolják, hogy próbáljanak meg ismerősön keresztül albérletet találni, mert a magánhirdetőknél nagy valószínűséggel nem lesz szerencséjük. Szerinte az, hogy a gyerekek hangosak, ami miatt majd a szomszédok idegesek lesznek, csak egy kifogás, de nem ez a valós oka a gyerekesek visszautasításának.

Mi is próbálkoztunk magánhirdetőknél és közvetítőknél, egy három- és egy ötéves gyereket egyedül nevelő anya nevében érdeklődtünk a kiadó lakásról. Három esetből kettőben azt a választ kaptuk, hogy sajnos a gyerek kizáró ok a tulajdonos részéről, de volt egy jó fej ingatlanos, aki felajánlotta, hogy a közelben található, szintén kiadó lakás tulajdonosát megkérdezi, hátha oda lehetne menni két gyerekkel. Egy lakásnál pedig azt írták vissza, hogy semmi probléma, lehet menni a gyerekekkel is. Rengeteg olyan hirdetés van, ahol eleve beleírják a tulajdonosok, hogy gyereket nem lehet vinni, és sok az olyan elkeseredett albérletkereső is, aki saját maga ad fel hirdetést, aminek már a címében kihangsúlyozza, hogy gyerekkel költözne.

Egy négy gyerekes édesapa és felesége közel másfél éve keres kitartóan albérletet. Van elég pénzük, ki tudnák fizetni a kauciót, mégis, amikor kiderül, hogy ennyi gyerek van, mindenki meghátrál. “Az első pár visszautasításnál még azt hittem, hogy csak simán peches vagyok. De amikor már tizedszer mondták azt, hogy sajnáljuk nem, akkor gyanús lett a dolog” – meséli. Szerinte nem arról van szó, hogy egy gyerekes családot nehezebb kiköltöztetni, ha bármi probléma van, vagy nem fizet, tartozást halmoz fel, sokkal inkább arról a szomorú tényről, hogy a magyarok egyszerűen utálják a gyerekeket. “Annyiról szól ez az egész, hogy a tulajdonosok félnek tőle, hogy a gyerekek majd hangosak lesznek, emiatt a szomszédok beszólnak, és nekik kell majd magyarázkodniuk”.

A család egyszer megnézett egy lakást, ami eléggé lelakott állapotban volt. Mivel csak egy évre szerették volna amúgy is kivenni, mondták a tulajdonosnak, hogy miattuk nem kell felújítani, jó lesz így is, legalább nem kell attól tartania a főbérlőnek, hogy a gyerekek esetleg kárt okoznak, mivel a lakás olyan állapotban volt, hogy nem igazán lehetett volna tovább rontani azon. “A tulaj ragaszkodott hozzá, hogy ő márpedig fel akarja újítani, mielőtt kiadja. Aztán persze kiderült, hogy ez is csak indok volt, mert végül visszavonult, és nem adta ki a lakását”. Az apa egyszer viccből letagadta az ingatlanos előtt a negyedik gyerekét, kíváncsi volt rá, hogy ha azt mondja, három gyereke van, nagyobb sikerrel jár-e, de a tulajdonosoknak még ez is túl soknak bizonyult.

“Akkor meg azzal jöttek, hogy jaj, még egy-két gyerekkel talán jöhettek volna, de a három az már túl sok. Személyes kedvencem, amikor azzal érvelnek, hogy úgysem férünk majd el. Könyörgöm, hadd döntsem el én, hogy mekkora az a lakás, ami nekünk megfelelő”.

Az ügyvezető szerint mindenképpen a törvényi szabályozást kellene szigorítani, jelenleg ugyanis a bérbeadók kevéssé vannak védve. „Ha lenne egy olyan biztonsági háló, ami lehetővé tenné, hogy a nemfizető bérlőt akár két napon belül ki lehessen tenni a lakásból, akkor talán nem lennének a tulajdonosok ennyire bizalmatlanok, amikor kiadják a lakásukat. Fontos, hogy nem az a cél, hogy a jogvédelem átbillenjen a bérbeadók oldalára, hanem az, hogy mindkét félnek biztosítani kell a jogot arra, hogy a bérleti szerződésben foglaltakat érvényesíteni tudja, és ne keletkezzen kára”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!