Keresés

Gyanútlan igazgatók engedik be a szcientológusokat az iskolákba

A drogprevenció álarca mögé bújva népszerűsítik a szcientológiát az iskolákban – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért egyik jelentéséből. Az elmúlt években a szcientológiához köthető szervezetek és az iskolák fenntartója között több megállapodás is létrejött, az iskolák pedig sokszor nem is tudják: kik tartják valójában a gyerekeknek az előadásokat.

A szcientológusok számos olyan szervezetet hoztak létre, amelyek áltudományos módszerekkel drogterápiának, vagy drogprevenciónak álcázott marketing-tevékenységet folytatnak az egyház befolyásának növeléséért, ezt a tevékenységet pedig gyakran a mit sem sejtő iskolákban végzik – állítja a Társaság a Szabadságjogokért jelentése.

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője a dokumentumban azt írja: a szcientológia, bár egyházi státuszt igényel magának, valójában egy olyan üzleti vállalkozás, amelynek célja a minél nagyobb gazdasági és politikai befolyásszerzés. A szcientológia elutasítja a bizonyíték alapú gyógyászat eredményeit, és áltudományos elméleteket állít fel a mentális zavarokról, így a szenvedélybetegségről, azt állítva, hogy saját módszereivel sokkal hatékonyabban kezelhetők a pszichiátriai betegségek és a drogfüggőség.

Az egyik ilyen módszer a Narconon, amely intenzív szaunázásnak és vitaminterápiának, illetve a szcientológiához csatlakozóknál alkalmazott mentális teszteknek veti alá a programban résztvevőket. „A Narconon program mellett a szcientológusok más alapítványokat is létrehoztak azért, hogy drogprevenciónak álcázott programokkal érjék el a fiatalokat, illetve fontos politikai és üzleti kapcsolatokra tegyenek szert” – írja a jelentés.

Mint például az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Alapítvány, amit egy szcientológus, Kunfalvy Ákos alapított, és leginkább a drogmentes maraton futásokról ismert. A szcientológusok szerveznek maratoni futásokat más célokért is, például a békéért, az emberi jogokért, innen jött az inspiráció. A drogmentes maraton keretében a szcientológusok köztéri futásokat szerveznek, elsősorban iskolás fiatalok bevonásával, akik között tájékoztató füzeteket osztanak szét a drogok káros hatásairól, és arra kérik őket, hogy tegyék le a drogmentes kapitányi esküt. A rendezvénysorozat több tízezer iskolást, szülőt, pedagógust, sportolót és köztisztviselőt mozgósít, akik gyakran egyáltalán nem sejtik, hogy miben vesznek részt.

2014 februárjában a média is beszámolt arról a „10. Országos Konferencia a Drogmentes Magyarországért” című rendezvényről, amelyet a budapesti Lurdy Házban szervezett a Magyar Prevenciós Alapítvány. A rendezvényen számos olyan pedagógus vett részt, akik nem is gyanították, hogy egy a Szcientológia Egyházhoz köthető szervezet konferenciájára érkeztek, amelyen tudományos köntösbe öltöztetett szcientológus propagandát hallhatnak. A sajtóbeszámolókból kiderült, hogy olyan is volt köztük, akinek a részvételét egyenesen a KLIK finanszírozta.

A TASZ kíváncsi volt rá, hogy valóban beszivárognak-e a szcientológusok az iskolákba, és képesek-e tevékenységükhöz közpénzeket szerezni. Tavaly márciusban közérdekű adatkéréssel fordultak a KLIK-hez. Azt kérdezték, hogy a KLIK és a szcientológiához köthető szervezetek – Magyar Prevenciós Alapítvány, Alkalmazott Oktatástan, Az élet nagy iskolája, Együtt egy Drogmentes Magyarországért, Narconon Magyarország, Drogmentes Maraton – között létrejött-e bármiféle megállapodás, ezeknek a szervezeteknek a KLIK nyújtott-e bármilyen pénzügyi támogatást, illetve vizsgálják-e a tankerületek azt, hogy az iskolákban csak olyan szervezet folytathasson drogprevenciós tevékenységet, amely rendelkezik a törvény által előírt szakmai ajánlással. A válaszok a TASZ szerint alátámasztották azt a gyanújukat, hogy a beszivárgás, bár még nem általános, de valós veszélyt jelent, és több ilyen eset dokumentálható. A tankerületek pedig,  – egy kivétellel – saját bevallásuk szerint nem vizsgálják, hogy a drogprevenciós szerveztek rendelkeznek-e a  megfelelő szakmai ajánlással.

Az adatkérésből a következők derültek ki:

  • a Narconon Magyarország Alapítvány és a KLIK Hatvani Tankerülete tavaly januárban együttműködést kötött, ami szerint a Narconon munkatársát a KLIK „Igazság a drogokról” címmel előadás tartásával bízta meg a Boldogi Berecz Antal Általános Iskolában, a feladat elvégzéséért bruttó 50 ezer forintot kapott.
  • Szintén a Narcononnal kötött megállapodást 2013 decemberében a Hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, 60 ezer forintért 3 előadást tartott a Narconon munkatársa.
  • 2013. szeptemberében a Magyar Prevenciós Alapítvány 10 ezer forintot számlázott ki a KLIK-nek egy előadásért, egy meg nem nevezett iskolában.
  • 2013. októberében, Tiszavasváriban a Drogmentes Maraton négy munkatársának szállását és „drogmentes futás köznevelési költségét” fizette ki az állam. A mellékelt teljesítmény igazoló lap szerint 2013. május 15-én 80 helyi tanuló vett részt a szcientológusok „drogmentes futásán”.
  • A KLIK fizette 2014 februárjában a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola pedagógusának részvételét a szcientológusok által szervezett Országos Drogprevenciós Konferencián.

Az állam nem követi nyomon azt, hogy az iskolákba csak az ajánlással rendelkező programok kerüljenek be, nincs ellenőrzés. A TASZ szerint ezért átfogó vizsgálatra lenne szükség a szcientológiához köthető szervezetek és a köznevelési intézmények közötti kapcsolatokról. Rendszeresen fel kellene mérni az iskolákban folytatott egészségfejlesztő, bűnmegelőzési és drogprevenciós tevékenységeket, illetve az iskolák által tapasztalt, drogproblémákat, igényeket. Fel kell hívni az iskolák vezetésének figyelmét a szcientológus programok veszélyeire. A civil szervezet szerint jelenleg azért hatékony a szcientológusok iskolákba beszivárgása, mert a szűkös pályázati források és a szakmai akkreditációs rendszer hiányosságai miatt kevés szakmailag megalapozott drogprevenciós program jut be az iskolákba.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!