Keresés

Gulyás Márton választási mozgalmat hirdetett

Varga Gergely és Gulyás Márton

Bulihangulatú kormányellenes tüntetést tartottak szombaton a Szabadság téren, ahol Gulyás Márton választási mozgalmat hirdetett. Ennek a célja, hogy megváltoztassák a Fidesznek kedvező választási rendszert. A beszédeknél viszont sokkal több volt zenéből és táncból, és néhány ezren újra az Oktogonnál tartottak éjszakai pikniket. 

A mostani választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt, ezért választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton a szombat esti, Szabadság téri tüntetésen, amely hét napon belül a hatodik demonstráció volt a fővárosban. Az új mozgalom célja, hogy az év végére arányos választási rendszer jöjjön létre. „Amíg fideszes szabályok között kell megmérettetni a hatalomnak, ők fognak győzni” – mondta Gulyás az Index tudósítása szerint a tüntetésen, amelyen a szokásosnál kevesebb politikai beszéd, de annál több zene volt.

A lap szerint ez öngólnak bizonyult, sokan tétován reagáltak a bulihangulatra, miközben a kormányt akarták melegebb éghajlatra küldeni. Ez viszont tudatos döntés volt a szervezők részéről, akik a tüntetés Facebook-eseményénél zenés-táncos bulihangulatot ígértek. “Mi közéleti, kulturális és zenei szervezők vagyunk, ahhoz értünk leginkább, hogy a művészet eszközeivel hallassuk a hangunkat, és közösséget formáljunk. A zene összehoz, a zene felszabadít. Táncolj, tüntess és kiabálj a szabadságodért!”- írták, úgyhogy beszédek és DJ-szettek váltották egymást. 

A fő attrakció Gulyás Márton és Varga Gergely beszéde volt. Ők azok az aktivisták, akiket a pénteken közmunkára ítélt a bíróság, amiért hétfőn könnyen lemosható, narancssárga festékes flakont akartak dobni a Sándor-palotára. Eltalálni egyiküknek sem sikerült, sőt Gulyás végül el sem dobta, mert leterítették a rendőrök. „A garázda pesti nép, be se fogunk férni a bíróságra! – kezdte Varga, aki megköszönte, hogy tüntettek értük a bíróság előtt. Szerinte a tüntetésekkel sikerült megtörni „a habonyi átkot”, és ha a Sándor-palotát nem is sikerült eltalálni, „a varázstükröt betörtük”.

Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a Parlamentből!

– mondta Varga. „Nem csak a CEU miatt vagyunk itt. Valami történt, és most már más a levegő” – idézte Vargát a 444.hu.

Gulyás Márton először a színpadra hívta a Ripost, az Origo és a 888 munkatársait, mert ezek a lapok a pénteki tárgyalás után azt feszegették, hogy: „buzeráns vagyok-e”.

„Hol van Ómolnár Miklós, Habony Árpád, G. Fodor Gábor, György Bence? – kérdezte Gulyás, de senki nem jelentkezett. Gulyás ezután azt mondta, a kormány szemében buzeráns volt a Népszabadság, a Figyelő, a Tanítanék, minden ápoló, orvos, akadémikus, közmunkás, és amíg ez a hatalom tart, „buzeránsnak minősül minden kritikus”. Gulyás ezután arról beszélt, hogy új közintézményeket kell létrehozni, „nem fideszes intézményeket”, mert azokat meg lehet dobálni festékkel. Ezután jelentette be a választási mozgalmat, és beszólt az ellenzéki pártoknak is, akik szerinte három éve sétálnak, mint marhák a vágóhídon, és arra várnak, hogy lemészárolják őket.

Megint az Oktogonhoz mentek

Gulyásék beszéde után lassan kiürült a tér fele, a migszolos Hegedűs Barbarára már kevésbé voltak kíváncsiak az emberek. Pár ezren azért maradtak, főleg fiatalok, akik vitték tovább a bulit, és nem sokkal tíz óra előtt már a „bajszos szar” rigmus techno-verziójára vonatoztak.

A néhány ezres tömeg először a Kossuth tér felé, aztán a szerdai tüntetéshez hasonlóan most is az Oktogonhoz vonult, ahová sípolva, ujjongva, dobolva érkezett meg, miközben az emberek a szokásos rigmusokat („Orbán, takarodj”, „bajszos szar”,”Európa”, „nem hagyjuk”) skandálták. A Kettős Mérce blog beszámolója szerint négy tüntető festékes flakonokkal dobálta meg a Képviselői Irodaházat

Itt pénzbüntetéssel megússza a nőverő képviselő

A hatkor kezdődő tüntetés első beszédét Szabó Simon színész tartotta: „Akkor, amikor a hatalom sorozatosa lépi át a kritikus határokat, amikor módszeresen tiporja az értékeket, amelyeket magunkénak tudunk, a felelős állampolgárok nem maradhatnak csendben. Egyszerűen nem maradhatunk csendben”.

Beszélt Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke is, aki valódi rendszerváltást sürgetett, a nők részvételével. „Ez egy olyan ország, ahol az asszonyverő politikus Balogh József 450 ezer forintos pénzbüntetéssel megússza, és ahol a volt barátnője nemi szervét lúggal leöntő politikusrokon Bene Krisztián a mi pénzünkből fenntartott köztévén mosakodhat” – mondta.

Az eseményen felbukkant pár ellentüntető is, Borsos Luca színész beszéde alatt például valaki azt kiabálta neki, hogy „szánalmas vagy” – írta az Index. A hvg.hu tudósítása szerint, amikor Gulyás a beszéde után interjút adott, megjelent 4-5 kopasz férfi, akik azt mondták:  „Nem akarjuk se a CEU-t, se a csicska momentumosokat”, aztán rákezdtek a Ria, ria, Hungáriára. Végül rendőri kísérettel mentek el.

Hetek óta tüntetnek

A tiltakozáshullám két hete kezdődött, amikor kiderült, hogy a kormány új törvényjavaslata ellehetetlenítené a CEU működését. A javaslat elfogadásakor ezrek húztak élőláncot az egyetem épülete köré, majd a Parlament elé vonultak. Néhány nappal később, április 9-én már tízezrek vonultak a Várkert bazártól a Kossuth térre, majd amikor Áder János köztársasági elnök aláírta a törvényt, spontán tüntetést szerveztek a Sándor-palota elé, ahonnan Gulyásékat is elvitték. Szerdán este a civil szervezetek védelmében tüntettek a Hősök terén, ami megint spontán vonulásba torkollt, és demonstráltak Gulyásék pénteki tárgyalása alatt is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!