Keresés

Gulyás Gergely szigorítaná a gyülekezési törvényt

A fideszes politikus szerint visszaélésszerű joggyakorlás hónapokig sátrazni a Kossuth téren. Változtatni kellene az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése estén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan. Nyolc évvel ezelőtt még pont Gulyás harcolt a Parlament előtti szabad gyülekezésért.

A gyülekezési törvény szabályain nem a demonstrációk miatt kell változtatni – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Népszabadságnak. Szerinte a mostani tüntetések pontosan azt bizonyították, hogy a rendőrség a szakmai körökben éles kritikával illetett törvényt is tudja jól alkalmazni, ha a rendőrség vezetése alkalmas az irányításra.

A fideszes képviselő szerint az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése estén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni. „Bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak” – mondta Gulyás. (A Kossuth téren már hónapok óta sátorozik az Ország Gyűlése Mozgalom.)

2006-ban még máshogy gondolkodott Gulyás, emlékeztet rá a mandiner.hu.  Gulyás Gergely és Magyar Péter magánszemélyként indított próbabert,  mert szerintük a budapesti rendőrfőkapitány törvénytelenül korlátozta a gyülekezési szabadságot a Kossuth tér általa „műveleti területnek” nyilvánított,  akkor kordonokkal körülzárt részén.

A bíróság negatív döntésére reagálva Gulyás azt mondta akkor az Indexnek, hogy „a bíró ezen eljárásával azt a látszatot kelti, hogy helyesnek tartja a rendőrség azon törekvését, amely arra irányul, hogy a Magyar Országgyűlés épülete előtt – ahol a demokrácia 17 éves története alatt 2006. október 23. napjáig korlátozás nélkül lehetett koszorúzni, demonstrálni, gyülekezni, éhségsztrájkolni, nézelődni, fényképezkedni, vagy éppen csak gyönyörködni – a gyülekezési jog gyakorlását az érdemi jogorvoslat lehetőségének törvénytelen elvonásával megakadályozzák”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!