Keresés

Fülöpházán magánügy az asszonyverés

Másfél héttel az önkormányzati választás előtt biztosra vehető, hogy Fülöpháza polgármestere újra az a Balogh József lesz, aki az ügyészség szerint 2013-ban súlyosan bántalmazta az élettársát. A fülöpházaiaknak viszont ezzel az égegyadta világon semmi baja nincs, a legtöbben magánügynek tekintik a családon belüli erőszakot, Baloghot pedig remek polgármesternek tartják. Aki mégsem, az vagy nem megy el szavazni, vagy hoppon marad az ikszelésnél. 

„Na és akkor?” – kérdezett vissza egy fülöpházai férfi, miután arról érdeklődtünk, nem zavarja-e, hogy a település volt, és leendő polgármesterért azzal vádolja az ügyészség, hogy helyben hagyta az élettársát. „Itt italos emberek vannak, előfordulhat ilyen” – mondta, bár azt hozzátette, hogy ő sohase ütötte meg az asszonyt.

A közel 900 fős Fülöpháza csendesen megbújik a Kiskunság tetején. Nincs messze Kecskeméttől, mégis jó pár kilométerre van a legközelebbi főúttól. A helyieken kívül mást nem is lehetett látni a faluban, csak két holland turistát, akik viszont mint kiderült, jól eltévedtek. Fülöpháza nem is került be a hírekbe egészen addig, míg a falu első embere, a 2010 óta polgármester Balogh József 2013 áprilisában, eddig még nem teljeskörűen tisztázott módon nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott az élettársának, miután hazakeveredtek egy helyi lagziból. Az asszonynak még az orrcsontja is eltörött.

Fülöpházán Balogh József az egyetlen polgármesterjelölt

Fotó: Magócsi Márton

Balogh többféleképpen is magyarázta a történteket, először azt mondta, nem is emlékszik, hogy mi történt, majd azt állította, hogy az élettársát, Terikét a család vak komondor kutyája lökhette fel. Később az ügyészség közölte, hogy Balogh részletes beismerő vallomást tett. A Központi Nyomozó Főügyészég szeptember elején súlyos testi sértés miatt emelt vádat Balogh ellen, és felfüggesztett szabadságvesztést kértek rá. Az ügy sokba került Baloghnak: derékba törte a politikai karrierjét.

Balogh 1998 óta volt országgyűlési képviselő, 2002 óta a Fidesz színeiben. A nyomozás megindulása után azonban kilépett a frakcióból, nem sokkal később pedig ki is zárták a pártból. Idén már nem indult újra a parlamenti képviselőségért. Egyetlen közpolitikai poszt maradt neki: a fülöpházai polgármesterség. A faluvezetői poszton viszont már biztos, hogy újrázni fog. A jövő heti önkormányzati választáson ugyanis nincsen kihívója, ő az egyetlen jelölt faluban. De mit szólnak ehhez a helyiek?

Emberileg semmi bajom nincs vele

Fülöpháza csendes, takaros falu. Alig járnak emberek az utcán, mozgást csak polgármesteri hivatalnál és a helyi kocsma körül látni. Kedd délben azonban még az is üres. „Úgyis meg fogják választani” – mondta a csapos, amikor a beszélgetés közben Baloghról kérdeztük. „Hiszen ha csak 15-en szavaznak rá, már az is elég” – tette hozzá.

15-nél könnyen lehet, hogy több szavazója is lesz Baloghnak. A faluban ugyanis csak elvétve lehetett találni olyan helyit, aki szerint nem fantasztikus településvezető. “Óriási kapcsolatai voltak, és 25 éves tapasztalata ” – mondta róla György, aki épp fát aprított, amikor szóba elegyedtünk vele. Fel is sorolta Balogh eredményeit: hűtőházat, baromfi feldolgozót hozott létre, sőt még az óvodatetőt is felújítatta.

„Nem azt nézem, hogy mit tett otthon, hanem hogy mi munkát végzett a községnek” – mondta. Majd visszakérdezett: “hát hány szocialista verte meg a feleségét?”

Fülöpházán Balogh József az egyetlen polgármesterjelölt

Fotó: Magócsi Márton

A legtöbben azzal érveltek, hogy Balogh magánügye, hogy mit csinál az élettársával, ez nem tartozik a falu ügyeihez. „Nekem is van elég bajom, azzal se foglalkozzon más” – mondta egy az utcán bicikliző nő. Majd hozzátette, volt már, hogy ő is kapott. Baloghot gyermekkori barátjának nevezte. „Emberileg semmi bajom nincs vele” – mondta. Majd megint kihangsúlyozta, hogy az ő dolguk, ami történt.

Ha egy paraszt csinálta volna, abból nem lenne ügy

A legtöbb helyi láthatóan nem szívesen beszélt a Balogh elleni vádemelésről, bár mindenki pontosan ismerte a történteket. Volt olyan helyi nő, aki kifejezetten megtiltotta, hogy bármit is közöljünk a vele folytatott beszélgetésünkből, egy férfi pedig az udvaráról szólt ki. és adta a tudtunkra, hogy nem vagyunk szívesen látott vendégek.

Fülöpházán Balogh József az egyetlen polgármesterjelölt

Fotó: Magócsi Márton

„A Baloghot akkor is megszavaznák, ha más is indult volna ellene” – mondta egy nő, aki ügyet intézni jött be egy közeli tanyáról. Szerinte a faluban rengetegen függnek a polgármestertől, vagy a közmunka, vagy a különböző adományok révén. De amúgy se jellemző az ottélőkre, hogy sarkalatos önálló véleményük legyen. „Nézzék csak meg az előző polgármestert, az is 30 évig irányította a falut” – mondta.

Fülöpházán Balogh József az egyetlen polgármesterjelölt

Fotó: Magócsi Márton

Szerinte amúgy Balogh nem engedhette volna meg magának, hogy bántsa az élettársát. „Ha egy paraszt csinálta volna, abból nem lett volna ügy, de az ő pozíciójában…” – mondta. Ő úgy döntött, hogy szavazni sem fog elmenni. Nem úgy, mint Pál, aki szívesen menne voksolni, csak épp a Jobbik, akire szavazni szeretne, Fülöpházán nem állít jelöltet. Kicsit zavarba is jött, amikor ezt megtudta.

Balogh Józsefről három dolgot tud: azt, hogy képviselő volt, hogy tett a faluért, és “a vak komondoros ügyet”. Utóbbiról azt mondta, elég jól ismeri, és ezek után nem biztos, hogy Baloghnak el kellett volna indulnia a választáson. “Ez egy súlyos bűncselekmény, nem a polgármester magánügye, főleg, hogy ilyen magas poszton van” – mondta.

Vége a fizetésmentes polgármesterségnek

Balogh Józsefet kerestük kedden a polgármesteri hivatalban, de ott azt mondták, éppen úton van, és nem tudni, mikor ér vissza. Felkerestük a falu határában álló tanyáját, ahol szintén nem találtuk, viszont összefutottunk az élettársával, Terikével, aki már hónapokkal ezelőtt megbocsájtott Baloghnak, és vissza is költözött hozzá. Sőt, még az ügyészségnek is írt egy levelet, amelyben Baloghot védte. Terike nem kívánt nyilatkozni, csak megjegyezte, hogy örülne, ha már elülne az ügyük körülötti felhajtás.

Baloghot végül többszöri telefonhívás után sms-ben sikerült utolérni. „Nem tudok olyan hírrel szolgálni, ami újdonság, fontos, aktuális, stb… lenne” – írta. A telefont ezek után sem vette fel.

Baloghot várhatóan a jövő év elején állítják bíróság elé, akkorra már újra Fülöpháza polgármestere lesz. Két dologban viszont különbözni fog a polgármestersége az előző ciklustól. Egyrészt 2010-ben még a Fidesz jelöltjeként indult, most viszont függetlenként.  Másrészt ezidáig a saját bevallása szerint társadalmi megbízatásban, fizetés nélkül végezte a polgármesteri teendőket, a valasztas.hu adatbázis szerint viszont a következő ciklusban már főállásban kíván polgármester lenni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!