Keresés

Folyamatosan romlik a demokrácia Magyarországon

A Freedom House legújabb jelentése alapján nem csupán az 5-7 évvel ezelőtti állapotokhoz, de a tavalyiakhoz képest is szinte minden kategóriában romlott a helyzet. Az elemzés egyértelműen kimutatta, hogy a kormány visszaélt a menekültválsággal – írja a Vs.hu.

A Freedom House 1-től 7-ig pontozta Magyarországot: az 1-es érték jelöli a demokratikus értékek legmagasabb, a 7-es érték a legalacsonyabb minőségét. A kormányzás demokratikus minősége a tavalyi 3.75-ről például 4-re romlott idén a felmerés szerint. Az indoklásban ez áll: “a kormány a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel. Az ilyen jellegű politikai döntések ellentétesek a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássák a társadalom demokratikus működését.”

Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége 2.75 pontról 3.00 pontra romlott, köszönhetően az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes menekültjogi szabálymódosításoknak; az Alaptörvényben rögzített rendkívüli állapot jogintézményének a „tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet” kategóriájával való vélhetően alaptörvény-ellenes kiterjesztésének; továbbá annak, hogy a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok megszűntek pártatlan formában működni – írja a jelentés.

Továbbá: a korrupció 3.75 pontról 4.00 pontra romlott a számtalan – és nagy értékű közbeszerzéseket is érintő – korrupciós botrány következtében, ami a korrupció mértékének mennyiségi, nem pedig minőségi, változására utal.

Az elkövetkező időszakban sem fog minden változni a jelentés szerint: „A Fidesz-KDNP kormánykoalíció kétségkívül stabilan fogja őrizni vezető pozícióját 2016-ban is. Habár a koalíció sikeresen konszolidálta pozícióját és semlegesítette első számú kihívóját, a szélsőjobboldali Jobbikot, a Fidesz várhatóan tovább folytatja a jobboldali pólus irányába történő elmozdulását, mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal. Mivel a válság előreláthatóan 2016-ban is domináns szerepet tölt majd be mind a hazai, mind pedig az európai politikában, nem várható, hogy a kormánypárt finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján, különösképp, mivel más európai országokban is hasonló megoldások merültek fel a közelmúltban.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!