Keresés

Fogyatékosok ezrei hagyhatják el a tömegintézeteket

Hamarosan a végére ér az a program, amelynek köszönhetően 1500 fogyatékos személy hagyhatja el a tömegintézeteket, és költözhet sokkal jobb körülmények közé. A kormány azt ígéri, a következő hét évben 3600-an kaphatják meg ugyanezt a lehetőséget. 

1500 fogyatékos személy költözhet a mostaninál emberségesebb körülmények közé a következő hónapokban – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ezzel a végére ér az a 2009-es program, amely a tömegintézetek helyett lakóotthonokat, lakásokat és 25 fős lakócentrumokat biztosít a fogyatékosoknak. A TASZ szerint az elmúlt három évben 1500-an hagyhatták el az intézeteket, akik ebben az évben, vagy a következő év elején foglalják el az új szálláshelyüket. Azt írják, jelenleg hat településen zajlik intézményfelszámolási program: Bélapátfalván, Berzencén, Kalocsán, Mérken, Szokolyán és Szentesen.

Az Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózat keddi találkozóján Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elismerte, hogy a projektek végrehajtása során hibáztak, amikor olyan településeken is alakítottak ki támogatott lakhatási szolgáltatásokat, amelyeken nem biztosítottak az elemi közlekedési, közszolgáltatási és közlekedési feltételek.

A TASZ szerint problémás volt az intézetfelszámolások egyenlőtlen költségvetése is:  volt olyan beruházás, amelyben 6,5, máshol közel 16 millió forint jutott egy lakó kiköltözésének támogatására. A szervezet azt is nehezményezte, hogy sokszor új ingatlanokat építettek, ami nehezítheti a fogyatékos emberek beilleszkedését, hiszen számukra az az előnyös, ha átlagos, a helyi viszonyoknak megfelelő körülmények közé költözhetnek. Ráadásul a 25 fős lakócentrumok szerintük továbbra is intézeteknek tekinthetők, és hiba volt a 12 fős lakóotthonoknál nagyobb egységeket is létrehozni.

A TASZ szerint azonban így is nagy előrelépés, hogy megkezdődtek az intézetfelszámolások, ráadásul Czibere ígéretet tett arra, hogy a következő hétéves uniós ciklusban újabb 3600 ember költözhet jobb körülmények közé. A programról korábban itt írtunk bővebben.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!