Keresés

A fogyatékos gyerekek is dönthetnek

Mit kell tenni, ha valaki bántani próbál, lehet-e saját gyereked, mihez van jogod neked és a veled egy szobában levő felnőttnek? A fogyatékkal élő gyerekek gyakran nincsenek tisztában ezekkel a kérdésekkel, ebben segíthet nekik egy új kártyajáték.

A fogyatékkal élő emberek gyakran azért sérülnek, mert nincsenek tisztában a saját jogaikkal, ez fokozottan igaz a gyerekekre. A Társaság a Szabadságjogokért és a Csillagház Általános Iskola ezen a helyzeten próbált segíteni, amikor közösen kitalálták a MONDO nevű kártyajátékot. A játék mellé a CuLTR kulturális társulás készített egy előadást is, aminek a főhőse Zoli, a meghibásodott beszédchipű robot, aki a kártyákon megjelenő helyzeteket mutatja be, majd beszéli meg a gyerekekkel közösen. 

Fotó: TASZ

A színes, rajzokkal illusztrált kártyák tíz témát dolgoznak fel különböző életszakaszokban. A témák között van például a bántalmazás, a barátkozás, a család vagy a demokratikus jogok gyakorlása. Mindegyik kártya kap egy-egy jelzést: pipát, felkiáltó jelet vagy tilos szimbólumot, attól függően, hogy mennyire súlyos az a helyzet, amibe a gyerek kerül, és ebből hogyan keveredhet ki a legjobban. Például ha egy beszédképtelen gyereket bántalmaznak, és senki nincs a szobában, akkor a kártya hátuljára írt mondat arra tanít, hogy bármilyen módon meg kell próbálni zajt csapni és felhívni magunkra a figyelmet.

A kártyajátékra építő előadásban Zoli robot olykor csirkehangokat kiadva magából mesél az életéről, a fogyatékossága miatt ért sérelmeket pedig együtt dolgozza fel a fogyatékos és egészséges gyerekekkel. Végig kísérjük Zoli robotot az iskolai évei alatt, elmegyünk vele egy Star Wars castingra, majd az esküvőjére. A robot élettörténete nem kapcsolódik szorosan a kártyajátékhoz, de egyes szituációk megjelennek benne. Ilyen eset például, amikor Zoli robot gyerekkorában az iskolai ünnepségen a rossz beszédchipje miatt elrontja a verset, és az előadás után Sata bácsi és Ida néni a feje felett puffogtatnak sértő megjegyzéseket. Amikor valami rossz történik a főhőssel, akkor a történet megáll, és Zoli beszélgetni kezd a gyerekekkel arról, hogy velük történt-e már hasonló eset.

20161219 TASZ MONDO Zoli a csodálatos robot előadás
Fotó: Magócsi Márton

A MONDO nemcsak a veszélyes helyzeteket mutatja be, hanem életlehetőségeket is, amelyekhez a fogyatékkal élőknek éppúgy joguk van. Például, jó ha tudják, hogy a gondozójuk vagy bárki más nem tilthatja meg nekik, hogy családot alapítsanak, gyereket szüljenek.

„Azt tanítjuk meg az ép és a fogyatékos gyerekeknek is, hogy dönthetnek. Nem mondjuk meg, hogy mi a helyes döntés, de ahhoz adunk segítséget, hogy dönthetnek és irányíthatják a sorsukat” – mondja Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

20161219 TASZ MONDO Zoli a csodálatos robot előadás
Fotó: Magócsi Márton

A Nem írok alá olyan dokumentumot, aminek nem értem minden szavát nevű kártya például már nem pusztán a beteg gyerekeknek ad hasznos információt. De az egészséges gyerekek a saját jogtudatosságukon túl azt is megtanulhatják, hogyan bánjanak fogyatékkal élő társaikkal, hogyan segíthetnek nekik.

A MONDO és Zoli robot előadásának célja, hogy minél több iskola tantervébe bekerüljön, a tanárok pedig játékos formában, egy mellékelt módszertani füzet segítségével beszélgessenek a gyerekekkel az alapvető emberi jogokról, de a BOOKR Kids oldaláról a szülők is ingyenesen letölthetik a kártyát és a hozzá tartozó animációt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!