Keresés

Fizetésükért aggódnak a pedagógusok

Levelet írtak a kormánynak az ország legjobb iskoláinak igazgatói, illetve a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, amelyben az életpályamodell átalakítása ellen tiltakoznak. Az új költségvetés alapján ugyanis a fizetésük elszakadna a minimálbértől. A jövő évi költségvetés tervezetéből kiderül az is, hogy a kormány nem tett le a civil fenntartású iskolák megsarcolásáról.

Januártól nem nő majd automatikusan a tanárok bére a minimálbér emelésével, a jövő évi költségvetés ugyanis elszakítaná a pedagógus-bértáblát a minimálbér mindenkori összegétől. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter az ország legjobb gimnáziumainak igazgatóival együtt levelet írt a kormánynak, amelyben a tervezet ellen tiltakoznak. A levelet az Index közölte.

Az Orbán Viktorhoz, minisztériumi vezetőkhöz és frakcióvezetőkhöz címzett levél szerint “a törvényjavaslat elfogadása beláthatatlan következményekkel járna egy olyan helyzetben, amikor épp egyre jelentősebb társadalmi feladatok hárulnak” a pedagógusokra. Az életpályamodell 2013-as bevezetésekor Hoffmann Rózsa legfontosabb ígérete éppen az értékállóság volt.

Az életpályarendszer módosításának indokolása szerint azért kell az illetményrendszert „fix alapilletményre″ építeni és a pótlékalapot rögzíteni, mert „a mindenkori költségvetési peremfeltételek között lehet csak a közszférában az illetménynövelésről dönteni″.

Nehezményezik, hogy a kormány nem egyeztetett

Az új kormányzati periódus kezdetén a pedagógusok szerint szó sem volt arról, hogy a kormány az alig egy éve megalkotott életpályamodellt módosítani akarja. És bár törvényi előírás, hogy egyeztessenek Pedagógus Karral a változtatásokról, most mégsem keresték meg őket

A levelet író iskolaigazgatók ezért azt kérik:

  • a Parlament ne szavazza meg a pedagógusokat hátrányosan érintő változtatásokat;
  • a Parlament ne csorbítsa a pedagógusok szerzett jogait az értékálló bérezésre;
  • minden a közoktatást érintő változtatási elképzelés felmerülése kapcsán folytassák le előzetesen, kellő időt biztosítva a törvényileg is kötelező egyeztetési tárgyalásokat az érintett kamarával, szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) köznevelésért felelős államtitkársága az Index kérdésére azt válaszolta, hogy a jövő évi költségvetésben is benne van a következő béremelés fedezete, 38 milliárddal növelik a pedagógusok kerestét a 2014. évihez képest.

Az életpályamodell bevezetésekor az ígért fizetésemelés 60 százalékát adta meg a kormányzat, a maradékot pedig a következő 4 tanévre elosztva ígérte.

Aggódhatnak a civil fenntartású iskolák

Továbbra is aggódhatnak a civil fenntartású iskolák, a költségvetés tervezétből ugyanis kiderül, hogy az alternatív (alapítványi) iskolák esetében a kormány nem garantálná a pedagógusok „bérének és járulékainak megfelelő mértékű állami hozzájárulást″.

A tervezet szerint „javasolt, hogy a mindenkori költségvetés teherbírása függvényében járuljon hozzá az állam a magánintézmények fenntartóinak köznevelési feladatellátásához″. A magánfenntartású intézményektől pedig elvárható a nagyobb szerepvállalás a feladat finanszírozásában, mert széles körben lehetőségük van tandíjak, térítési díjak megállapítására – áll az indoklásban.

Ezeknek az iskoláknak azonban csak töredéke tud pénzt kérni a szülőktől. Minderről itt, az intézmények tiltakozásáról pedig itt írtunk.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!