Keresés

Székházostrom lett az internetadó tüntetésből

Nyugodt erővel akarták eltöröltetni az internetadót, végül az ultrákkal vegyülve a Fidesz székházát támadták meg a vasárnap esti tüntetés résztvevői, több mint tízezren. Az elmúlt két év legnagyobb kormányellenes tüntetésén végül hat embert vett őrizetbe a rendőrség.

A Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport tagjai közül vasárnap este fél 6-ra már több százan kiléptek a virtuális közösségből a József nádor térre. Itt már megvolt minden kötelező tüntetéskellék, magyar zászlót, perecet és forralt bort árusító asztalokkal, kereplővel és sípszóval.

_HDA2308

A tüntetés nulladik felszólalója Nyitrai Zsolt fideszes képviselő volt, pontosabban egy 2oo8-as beszédének bejátszása, amelyen részletesen elmagyarázza, miért nem jó ötlet az akkori MSZP-SZDSZ-kormány által bevezetni kívánt internetadó. Hat év alatt viszont sok minden változott. A hét elején, az amerikai diplomáciai botrány közepén dobta be a Fidesz az ötletet (amely állítólag egyenesen Orbán Viktortól származik): adatforgalom alapján adóztatnák az internetet. Kezdetben hatalmas összegekről volt szó, majd a nagy társadalmi felháborodást látván, a kormány hamar visszakozott, és bejelentette egy felső korlát bevezetését is.

_HDA2071

“48 óra haladékot kap a kormány, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot” – ezt már Gulyás Balázs, a tüntetés főszevezője mondta a kellőképpen fellelkesült tömegnek, akik este 6-ra megtöltötték a József nádor teret. Gulyás kiemelte, hogy a békés tüntetés célja az, hogy ne trükközésekel, módosításokkal finomítsák a törvényjavaslatot, hanem a kormány teljes egészében vonja azt vissza, és a Fidesznek eszébe se jusson újra bevezetni. Gulyás a beszédében odacsapott a “korrupt adóhatóságnak”, a luxuslakásos Szijjártó Péternek, Kaminszky Fanninak, a miniszterelnök Facebook-kommunikátorának, és főként Orbán Viktornak. “Az internetadó elleni tüntetés Facebook-oldalát pár nap alatt többen lájkolták, mint a Fideszét. Nem elfogadható, hogy ma a magyar miniszterelnök ne értsen az internethez. Ma már nem lehet kizárólag fácánvadászatokon, VIP-lelátókról intézni Magyarország ügyeit” – mondta Gulyás, akinek a mondatait időről időre megszakította a közönség Fidesz-ellenes fújjogása, a “nem hagyjuk” és “mondjon le” bekiabálások.

_HDA2548

Gulyás tisztázta a tüntetés játékszabályait is: független tüntetés lévén senki ne viseljen se pártjelvényt, se maszkot, és a magával hozott elromlott számítástechnikai eszközeit mindenki cipelje magával a Fidesz Lendvay utcai székházához (Osszátok meg a roncsaitokat azzal, aki nem hozzott! – hangzott a felszólítás, miközben néhány kamasz használt billentyűzetet a kezére kötözve hadonászott a tömegben). Gulyás szövege alatt először azon izgultak sokan a közönségből, hogy hová tűnt a telefonukról a 3G internet, majd pedig azon, hogy a hidegben milyen messzinek tűnik a Hősök tere közelében lévő székház. Az útnak induló tömeget a demonstráció elején szóló komolyzenénél egy fokkal talán jobban lelkesítette a hangszórókból felcsendülő Highway to Hell, leginkább pedig az, hogy az Andrássyra ráfordulva sokan rácsodálkoztak: nem is gondolták volna, hogy ilyen sokan vannak (az ATV becslései szerint körülbelül 1o ezren).

_HDA2442

A vonlulók között feltűnt Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Puzsér Róbert kritikus, Hajdú Szabolcs rendező, sőt, André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője is. Egy fiatal srác fekete zászlót vitt a kezében: szerinte az internet megadóztatása egyértelmű lépés a cenzúra bevezetése, a demokrácia halála felé. Bár néhány fiatalabb fiú (egyikük egy használt routert, másikuk egy egeret húzott maga után a betonon) hosszan kesergett azon, hogy az internetadóval megszűnhet az ingyenpornó, legtöbben azt mondták, hogy az internetadó ötlete csak az utolsó csepp volt a pohárban, azért jöttek az utcára, hogy a Fidesz politikája ellen tüntessenek. Egy 56 éves férfi például azt mondta, hogy neki ugyan nincs számítógépe, de már nagyon régóta idegesíti, hogy a Fidesz rátette a kezét a magánnyugdíj vagyonra.

_HDA2735

A Hősök terére érkezve, a szervezők a szoborcsoporton állva terelgették a megérkezőket, hogy mindenki beférhessen a térre. Az itt elhangzó rövid beszéd bőven túllépett az internetadó kérdésén: az állami cenzúráról beszéltek, mivel a közmédia hallgatott a szerveződő tiltakozásról, és emlékeztettek rá a szervezők, hogy annak idején Orbán Viktor ugyanezen a téren küldte haza az orosz katonákat (erre felváltva zengett fel a közönség soraiból a ruszkik haza! és a hazaáruló! skandálás).

_HDA2184

Ekkor már a legtöbben azzal voltak elfoglalva, hogy vajon az ígért programot betartva, átvonul-e a tömeg a Fidesz-székházhoz is, vagy a szervezők talán megijedtek-e az utca bejárátánál várakozó rendőrautóktól. Már a vonulás során is feltűnt, de ekkor kezdtek el többen is aggodalmaskodni: az alapvetően békés tömegben jó pár ultra is volt, akik délután tartottak demonstrációt az MLSZ által bevezetett biztonsági intézkedések ellen, és állítólag “balhézni jöttek”.

_HDA3125

 

„Énekeljük el a Himnuszt, és mindenki menjen haza Békével!” — mondta Gulyás a világító telefonokat magasba emelő csoportkép után, de a tömeg egy része erre skandálással válaszolt: “Székházhoz! Támadás!”. Gyorsan szakadtak ki az indulatok az addig békés tüntetőkből, körülbelül 3oo-4oo ember tömítette el a Hősök teréről nyíló mellékutcát a Fidesz székháza előtt. Ekkor már többen sállal, Anonymus-maszkkal takarták az arcukat. A “Fidesz székháza elé helyezzük a használt számítástechnikai eszközöket” címmel tervezett programból végül célbadobó verseny lett – hatalmas volt az üdvrivalgás, amikor az első ablakot betörte egy winchester (vagy egy egér, vagy egy hangfal).

_HDA2838

Körülbelül fél órán keresztül, rendőri közbelépés nélkül záporoztak a székházra a különböző elektronikai berendezések. Vegyes volt a dobálózó társaság: az ultrák voltak a legindulatosabbak, de többször szóltak egymásnak, hogy ne álljanak meg a székház előtt, hanem haladjanak beljebb az utcán, adjanak helyet a Hősök teréről érkezőknek. Néhányan már az erkélyekre is feljutottak, EU-s zászlót lengettek, ép ablak és redőny már nem igazán maradt a székházon, a kitört kerítés mögött teljes gépházak és monitorok is landoltak, és furcsamód az “elkúrtad”-ot kezdték skandálni a tüntetők, amikor a tömegben elkezdett terjedni, hogy balról érkeznek a rohamrendőrök, könnygázzal. A rendőrök csak az utca egyik oldaláról szorították ki a tüntetőket, majd körbevették a székházat. “Jól megölték a partit” – mondta egy kamasz srác, majd szelfizett egyet a sorfal előtt.

_HDA3361

Este 1o órakor még pár száz ember álldogált a Lendvay utcánál, és egy férfi körbejárt, aki egyenként súgta az emberek fülébe: a tüntetés folytatódik a Kossuth téren. Ott viszont nem volt már semmi, a hazafelé tartókat pedig szúrópróbaszerűen igazoltatták a rendőrök.

_HDA2480

_HDA3050
_HDA2998
_HDA2970
_HDA2945
_HDA2508
Fotók: Hajdú D. András

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!