Keresés

Fidesz: nagyszerű ötlet a fiatalok drogtesztje

A fideszes képviselők nem bánnák, hogy a saját gyerekeiknek évente egyszer idegenek előtt kelljen üvegbe pisilni – akár drogoznak, akár nem. Kocsis Máté ötlete közel hétszázszor annyiba kerülne, mint amennyit tavaly az iskolai prevencióra költöttek. A részletek februárban jönnek.

Gyorsan támogatókra talált Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester Facebookon felvetett ötlete: hétfőn már be is jelentették, hogy a Fidesz-frakció támogatná a 12-18 évesek kötelező, évenkénti drogszűrését. A frakcióülést követő sajtótájékoztatón Rogán Antal elmondta, hogy az elmúlt négy évben nem értek el sikereket a drogellenes fellépésben, és ettől a drogteszttől várnának jobb eredményeket.

A frakcióülésről távozó fideszes képviselőknek tetszett Kocsis kezdeményeze, nagyszerű ötletnek tartják, viszont a részletekről sem ők, sem Rogán nem tudott még semmit sem mondani. Hogyan fogják megszervezni a szűrést? Ki fogja ezeket elvégezni? Honnan fogják előteremteni a fiatalok szűréséhez szükséges pénzt, amely szakértők szerint körülbelül 42 milliárd forint? Tuzson Bence, a frakció szóvivője szerint ezekre a kérdésekrel tavasszal fognak válaszolni.

Legelőször társadalmi konzultáció lesz, Rogán Antal szerint először a szülői szervezeteket és a pedagósusokat fogják megkeresni, Balla Mihály fideszes képviselő szerint pedig a témában jártas szakemberekkel kell konzultálni. A TASZ drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter korábban agyrémnek minősítette az ötletet, Zacher Gábor toxikológus szerint pedig kivitelezhetetlen Kocsis ötlete, mert túl drága lenne, és irreálisan hosszú ideig tartana elemezni a levett mintákat. Balla Mihály szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, csak annyit reagált az eddig nyilatkozó szakemberek véleményére: “van, aki így mondja, van, aki úgy”.

Idegenek előtt kell pisilnie a gyereknek

A vizsgálat 850 ezer általános- és középiskolás gyereket érintene. Ilyen tömeges tesztelés esetén ár-érték arányban a vizeletminta adása tűnik az egyetlen elméletileg kivitelezhető megoldásnak. Ez azt jelenti, hogy minden kamasznak (annak is, aki soha nem drogozott), évente egyszer egy vadidegen ember előtt kell egy edénybe pisilni. Arra a kérdésre, hogy a frakció vizsgálja-e, hogy a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, Rogán azt válaszolta, hogy a kérdés csak kekeckedés. Szerinte más orvosi vizsgálatok nagyobb traumát jelenthetnek egy gyereknek, mint a drogteszt. Hoffmann Rózsa szerint olyan lenne az ellenőrzés, mint a fogászati szűrés vagy a testkontroll-mérés.

Rogán Antal sajtótájékoztatója a drogtesztekrőlRogán Antal a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón | Fotó: Magócsi Márton

A lapunknak nyilatkozó fideszes képviselők a saját gyerekeiket is alávetnék a vizsgálatnak. “Én orvos vagyok, és láttam, hogy tizenéves, nagyon értelmes gyerekek haltak meg a drog miatt. Sokkal kevésbé tartom veszélyesnek, hogy néhány nem drogozó gyerektől is vért vagy vizeletet vegyenek, mint hogy sok száz gyerek és sok ezer család élete menjen tönkre” – mondta Pesti Imre. “Ha úgy nevelem a gyerekeimet, hogy soha ne drogozzanak, és utána megkérik őket, hogy pisiljenek bele valamibe, nem hiszem, hogy nehezményeznék” – mondta Szijjártó Péter.

Tuzson Bence, a Fidesz frakció szóvivője is elvinné mind a négy gyerekét a kötelező drogtesztre. “Pont néhány napja beszélgettünk a feleségemmel arról, vajon képes lennék-e felismerni, ha ne adj isten az én gyerekemnél ilyen probléma merülne fel. Az én gyerekkoromban csak hírből találkoztunk ilyen kérdésekkel” – mondta Tuzson, aki szerint ezt a szakemberek jobban fel tudják mérni, ezért kívánatos egy állami jelzőrendszer kialakítása. “Az egy kérdés, hogy egy ilyen teszt mit tud kimutatni, ehhez én nem értek” – tette hozzá.

A szülőt hívják, vagy a rendőrt?

Sárosi Péter szerint a népszerű dizájnerdrogokat még laboratóriumokban is alig lehet kimutatni, nemhogy gyorsteszttel. Félő, hogy az iskolai szűrésnek az lesz a következménye, hogy a diákok kevésbé kimutatható, és esetenként veszélyesebb drogokat használnak majd.

Az iskolai teszt jogi kérdéseket is felvet, a diákok különleges adatainak kezeléshez például szükség lenne szülői engedélyre. Úgy látszik, ezzel a fideszes képviselők is tisztában vannak, de azt még nem tudják, hogy ezt hogyan fogják megoldani. “Mindenképp kell szülői engedély, de persze komolytalan azt gondolni, hogy mind a 850 ezer diák szülőjéhez egyenként bekopogunk majd. Például meg lehetne ezt oldani úgy, hogy minden szülő aláír erről egy papírt, amikor beíratja a gyerekét az iskolába” – ötletelt Pesti Imre.

Hozzátette, hogy a frakció tagjai abban is egyetértettek, hogy semmiképp nem akarják kriminalizálni a drogfogyasztó diákokat: pozitív minta esetén csak a szülőt értesítenék, a rendőrséget nem. Tuzson Bence szerint ha nagykorúaknál pozitív a teszt, azoknak vállalni kell minden következményét, de azt még nem tisztáztázták, hogy mi történik majd a kiskorúakkal.

Drogprevencióra sokkal kevesebbet költ az állam

“Az biztos, hogy a gyerekeink a legfontosabbak, és a prevenciónak kiemelten fontosnak kell lennie” – mondta Tuzson. Arra a kérdésre, hogy akkor tavaly miért csak 59 milló forintot szántak az iskolai drogprevencióra (szemben az általános szűrést becsült költségével, 42 milliárd forinttal), Tuzson egyelőre nem tudott válaszolni, mint mondta, nem ismeri a részleteket. A költségekről egyelőre Rogán Antal sem beszélt.

Bodó Sándor fideszes képviselő a frakcióülésről távozva azt mondta, hogy mindenképpen a drogfogyasztás ellen vannak, de ő a prevenciót hatékonyabbnak tartja a szűréseknél. Azt is hozzátette, hogy a “kötelezőséget semmilyen viszonylatban nem tartja célravezetőnek”.

Kocsis Máté ötlete szerint nemcsak a fiatalokat, hanem a politikusokat és az újságírókat is évente vizsgálni kellene, azonban itt jogi kérdésekbe ütköztek. A frakció Gulyás Gergelyt bízta meg azzal, hogy egyeztessen az igazságügyi tárcával arról, hogy hogyan lehetne rájuk is kiterjeszteni a kötelező szűrést. Mindeközben a PM-es Szabó Tímea arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a parlamenti képviselőket szondáztatni kellene. Rogán azt mondta, ennek is, és a drogtesztnek is áll elébe.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!