Keresés

A Fidesz állhat a jobboldali OXOX.hu lekapcsolása mögött

Napok óta adásszünet van az OXOX.hu-n, a jobboldali beállítottságú internetes lapnál a legutolsó cikk dátuma október 3.

Az Index információi szerint a leállás oka valójában az, hogy a múlt héten kirúgták a zömében fiatalokból álló komplett szerkesztőséget. A kirúgás oka prózai: olyan cikket tettek közzé, amely kiverte a biztosítékot a Fidesz befolyásos köreiben.

A Nézőpont Intézet által is támogatott Oxox.hu múlt csütörtökön közölt cikket “Bréking: A Századvég vásárolta fel a Népszabit!” címmel, ráadásul az újság több mint négyezer lájkot számláló Facebook-oldalán ezzel az ajánlóval tetézték a bajt: „Megszületett az ideológiai nézetek felett átívelő testvériség a magyar jobb- és baloldal között. A Népszabadságot a fideszes Századvég és az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa immár közösen irányíthatja.”

A dolog nem egészen úgy sült el, ahogyan azt a szerkesztőség szerette volna. A cikket néhány órán belül helyre kellett igazítaniuk azzal, hogy rászedték őket, és téves információ volt, hogy ki áll a hagyományosan szocialista befolyás alatt álló napilap felvásárlása mögött.

Azonnal felmondtak Horváth Balázs főszerkesztőnek – a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettes fiának, és a hat-hét fős újságírócsapatnak is.

A lapot ismerők szerint az Oxox.hu-t egy huszonéveseknek szóló fiatalos lapnak szánták, amelyben a zenei és életmód témák mellett megjelennek politikai cikkek is. Az eredeti tulajdonosi hozzáállás szerint korlátozás nélkül bármiről írhattak volna.

Szerdán és csütörtökön is kereste az Index a szerkesztőség tagjait – hiába, az email fiókok nagyrészt már nem működnek. Mráz Ágostont, a Nézőpont Intézet vezetőjét ugyan elérte az Index, de ő elzárkózott a nyilatkozattól.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!