Keresés

Ferencváros befalazna néhány lakást, ahol családok élnek

Jogszerű eljárás helyett érvénytelen jegyzőkönyvekkel és megfélemlítéssel próbál kiüríteni a ferencvárosi önkormányzat egy romos Vaskapu utcai házat a Város Mindenkié szerint. Kedden olyan lakásokat is befalaztak volna, ahol még családok laknak, de ezt az aktivisták végül megakadályozták. 

Jogszerűtlen trükközéssel próbálja meg kiebrudalni a ferencvárosi önkormányzat egy Vaskapu utcai ház több lakóját a Város Mindenkié (AVM) szerint. A romos ház lakásainak nagy része üres, az ott lakók egy része érvényes szerződéssel van ott, egy másik részének már lejárt a szerződése, így jogcím nélkül tartózkodik ott, több lakást pedig rászoruló családok foglaltak el.

Utóbbiak közé tartozik Danó Zoltánné Terézia és családja is, aki azután kereste meg az Utcajogász csoportot, hogy hétfőn a rendőrség razziát tartott az épületben, és többeket, köztük a fiát is előállították önkényes beköltözés miatt. A rendőrökkel voltak az önkormányzat képviselői is, akik néhány lakásfoglaló családdal jegyzőkönyvet írattak alá arról, hogy másnap önként elhagyják a lakást. Csakhogy az AVM szerint ez a jegyzőkönyv semmit sem jelent, hiszen – bár végül akár elzárással is büntethetők – az önkényes beköltözőket is csak bírósági eljárás után, jogerős végzéssel lehet kilakoltatni.

Eljárás helyett inkább falazzunk

Kedden az AVM és az Utcajogász aktivistái a lakókkal együtt várták a végrehajtókat, de csak az önkormányzat által megbízott építési vállalkozó jelent meg, aki be akarta falazni az érintett lakásokat. Vagyis nemcsak üresen állókat, hanem olyanokat is, amelyekben még laknak, például Danóék. Mivel azonban az aktivisták figyelmeztették, hogy nem falazhat be olyan lakásokat, amelyeket az önkormányzat nem jogszerűen ürített ki, érintetlenül hagyta a lakásokat.

Az AVM hiába kérte az önkormányzat lakásügyi osztályát, hogy adjon ki hivatalos állásfoglalást, a kerületi sajtóreferens pedig azt mondta, hogy miközben az önkormányzat nem kezdeményez végrehajtási eljárást az érintettekkel szemben, a rendőrség szabálysértési eljárást fog indítani a lakásfoglalók ellen, vagyis újabb razziák várhatóak. Az AVM szerint az önkormányzat ezzel jogszerű eljárás helyett megfélemlíti az embereket.

A bejelentett munkával rendelkező Danó Zoltánnénak és családjának egy hónap haladékra és az albérleti kaució megfizetéséhez pénzügyi támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy lakáshelyzetét rendezze és albérletbe tudjon költözni. Az AVM ezért egyeztetni akart Bácskai János polgármesterrel, aki egyelőre nem válaszolt a megkeresésükre.

Az AVM keddi akcióról készült videója itt látható:

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!