Keresés

Felnőttként fogják kezelni a bíróságok a menekült gyerekeket

Az új törvény szerint nem részesíthetik a bíróságok speciális bánásmódban a menekült gyerekeket. A menekültek ezentúl az ügyükben hozott ítéletet sem olvashatják el a saját anyanyelvükön.

Nem jár speciális elbánás a menekült gyerekeknek – áll a kormány szeptember 15-én hatályba lépő törvénycsomagjában. Az Index szúrta ki, hogy a határzárral kapcsolatos ügyekben a bíróságok a gyerekeket ugyanúgy fogják kezelni, mint a felnőtteket. Normál esetben a fiatalkorúakra más szabályok vonatkoznak: környezettanulmányt kell készítni róluk, ha szükséges, akkor gyámot kell kirendelni melléjük, vagy orvosszakértővel megállapítani a korukat. Az új törvény szerint azonban a fiatalokat nem illeti különleges bánásmód ezekben az ügyekben.

Szintén vátlozás, hogy a menekültek ezután nem fogják megkapni a saját anyanyelvükön az ügyükben hozott ítéletet, sőt, még a vádiratot se. A büntetőeljárásoknak főszabálya, hogy az eljáráshoz biztosítani kell mindenkinek tolmácsot, az iratokat pedig le kell fordíttatni, amennyiben nem a magyar a vádlott anyanyelve. A menekültek azonban a jövő héttől már csak a tolmácsolásra lesznek jogosultak, a fordításra nem.

Az Index cikke szerint mindezek mögött az állhat, hogy a kormány gyorsítani akarja a bírósági eljárásokat, az új törvénycsomag hatályba lépésétől ugyanis rendkívül meg fog emelekedni az eljárások száma. Lázár János korábban azt mondta, százával fogják tartani a tárgyalásokat a Szegedi Törvényszéken.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!