Keresés

Félnek a tiszabői cigányok az izéktől

Az emberek nagyon megijedtek, és senki sem akarta, hogy migránsokat telepítsenek be, meg robbantgassanak, ezért mentek el olyan sokan szavazni. Legalábbis sok helyi szerint így történt, hogy Tiszabőn mindenkit megszégyenítő, 75 százalékos részvételi arányt mértek a vasárnapi népszavazáson. Megpróbáltunk a helyszínen utánajárni, hogy miként volt képes a helyi fideszes polgármester ilyen hatékonyan mozgósítani.

–  Gabi, te találkoztál már migránssal?
– Nem.
– 
Akkor miért gyűlölöd őket?
– 
Hagyjál már, nem gyűlölöm őket.
– 
De akkor miért utálod őket?
– 
Mert szemtelenek.

A rövid párbeszéd egy, Tiszabő főutcáján sétáló nő és egy arra bicikliző fiatal férfi között zajlott futtában, az utolsó szót már alig lehetett hallani, mert a férfi meg sem állt. A nő azt mondta, ő nem ment el szavazni, “Nem szerettem volna terhelni a lekiismeretemet”. A faluban viszont csak kevesen gondolkodtak hozzá hasonlóan.

_HD46595
Fotó: Hajdú D. András

Azért szólítottuk meg, hogy megtudjuk, mi volt az oka, hogy Tiszabőn nagyon sokan elmentek szavazni a vasárnapi népszavazáson. Az országban sehol nem volt ilyen magas a részvételi arány, mint az alig 2000 fős faluban.

A település és polgármestere, Bruna László a Fidesz és a kormány szempontjából példásan teljesített, és vezető fideszeseket is messze megszégyenítő részvételi eredményt tudott produkálni. A falu 1241 választópolgára közül 939-en elmentek szavazni, vagyis négy emberből három voksolt, és ha ez még nem lett volna  elég, senki nem volt, aki érvénytelenül, pláne nem olyan, aki igennel szavazott volna. Itt totális siker volt az amúgy országosan érvénytelen népszavazás.

“Itt fideszes az összes cigány, és igen jó polgámesterünk van” – jelentette ki a kiemelkedő eredmény okait firtató kérdésünkre egy idősödő köpcös férfi sötét Opel Vectrája ablakán át, majd elhajtott.

“Olyan infókat kaptak az emberek, hogy ezek (a migránsok) – tisztelet a kivételnek – rosszak, megerőszakoltak több nőt is, meg ők követték el a franciaországi támadásokat. A Híradóban is hallottuk, meg pletykaszerűen is terjedt. Ez a falu nagyon pletyka-falu” – monda egy nő. Szerinte emiatt volt a hatalmas részvételi arány, mert sokan megijedtek a hírektől.

_HD46694
Sokan a gyerekeket sajnálták a migránsok közül, mert nekik is vannak gyerekeik – Fotó: Hajdú D. András

Azt is mondta, hogy szóba került a kérdés a közmunkások munkamegbeszélő összejövetelén is korábban. “Szóltak mindenkinek, hogy jó volna, ha elmennénk szavazni, mert nem szeretnék, ha terrortámadás lenne itt is” – mondta, majd közölte, csak azzal a feltétellel idézhetjük, ha nem írjuk le a nevét. Mások abban látták a magas részvétel okát, hogy a faluban erős a facebookos aktivitás, és ott is biztatták egymást az emberek a szavazásra.

“Félünk a izéktől. Olyat is hallottunk, hogy ha bejönnek, még szegényebb lesz a falu” – ezt már egy másik nő mondta, aki egy zacskónyi fagyasztott borsóval igyekezett valahova az utcán. Tiszabő a legszegényebb magyarországi települések közé tartozik, a lakosok szinte mindegyike cigány származású, és idén a szavazókorú lakosság közel fele, 555 ember dolgozik a közmunkaprogramban.

A megkérdezettek többsége a kormány és a fidesz kvótakampányából, illetve a kormány által befolyásolt médiából jól ismert fordulatokat szajkózta, amikor arról érdeklődtünk, hogy mi az oka a hatalmas részvételnek. Menekültekkel egyikük sem találkozott – bár egy fiatal férfi hallott arról, hogy a közeli Fegyvernek benzinkútjánál elfogtak néhányat korábban – , és többen visszakérdeztek, hogy

  • valójában milyenek a migránsok;
  • tényleg olyan erőszakosak-e, mint ahogy hallani;
  • igaz-e, hogy a kis, szegény falvakba akarják telepíteni őket;
  • és tényleg háború volt náluk?

_HD46554

A nyugdíjas Lajos úgy vélte, a plakátok is hatottak – a főúton volt is pár villanyoszlopra aggatott nemmel szavazásra buzdító kormányplakát -, meg a közmunkásokkal is beszélgettek, hogy menjenek el szavazni, “Hogy ezek a hogyhívjákok menjenek el az országból”. Az ellenzéki véleményt egyetlen plakát képviselte: Gyurcsány Ferenc egy villanyoszlopra magasan felenyvezett, nehezen észrevehető kék plakátról biztatta otthonmaradásra az embereket.

Lajos a többiekhez képest megértőbb volt a menedékkérőkkel, mert megjegyezte, 1956-ban sok magyar is elmenekült, és befogadták őket más országok, a mostani menekülők is csak próbálják menteni a családjukat. “Emberek azok is, csak jobb életre vágynak. Szerintem volna itt hely 10-20 ezer embernek. De azért csak nemmel szavaztam, a fene tudja, könnyen lehet itt is robbantás, ahogy a tévé meg a miniszterek mondják.”

Másnál is megvillant az emberség: “Igennel is szavaztunk volna, mert sajnáltuk őket, főleg a gyerekeket- nekünk is vannak -, de aztán mondták, hogy nemmel kell” – erről egy fiatalember beszélt, de megjegyezte azt is, hogy valójában tisztában van vele, hogy nem a szavazás döntött ebben a kérdésben.

_HD46719
Egyetlen Gyurcsány-plakát képviselte az ellenzéki hangot – Fotó: Hajdú D. András

Aztán egy arra bicikliző másik fiatal bedobta, hogy a közmunkásokat azzal fenyegették meg, hogy “H-betűt írnak be nekik két napra, ha nem mennek el szavazni”. Vagyis hiányzást. A fiatal utóbb elárulta, hogy ő a korábbi polgármester, a 2014-es választásokon vereséget szenvedett Szabó Béla Burkus híve, így akár arra is gondolhatnánk, hogy be akarja mártani a rivális vezetőt, de hasonló dolgokat mások is állítottak.

“Csalás volt, sokan el sem mentek. Behúzták nekik az ikszet, alá kellett csak írni” – ezt mondta egy férfi az iskola közelében, majd mielőtt részletesebben kifaggathattuk volna, gyorsan bement a házába.

Szerettük volna megkérdezni Bruna László polgármestert is arról, miként érte el a hatalmas részvételi arányt, illetve mennyi lehet igaz a választási csalás gyanúját felvető állításokból, de nem volt a hivatalában. Az épületben, ahol láthatóan a közelmúltban cserélték újakra a nyílászárókat – itt ott még a védőfólia is rajta volt a kereteken -, csak egy ügyintéző volt. A többiek, mint mondta, az előző napi szavazás miatt pihentek. Amikor a polgármester titkáról kérdeztük, hogy miként érte el a magas részvételi arányt, a nő csak ennyit mondott: “Úgy, hogy nagyon népszerű. Ha azt mondja, hogy menni kell, akkor menni kell”.

_HD46886
Fotó: Hajdú D. András

 

A polgármestert sem telefonon sem az otthonában nem tudtuk utolérni.

Bruna László még a 2014-es önkormányzati választás előtt a településen járó kollégánknak azzal dicsekedett, hogy jól tud mozgósítani. „A választásokon ötezer embert szereztem a Fidesznek a környékről” – büszkélkedett.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!