Keresés

Felmondja a kormány a telekomos mobilnet-előfizetéseket

Több mint száz telekomos szerződést mond fel a magyar kormány, miután a cég megszüntette támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel. A Telekom azért vonult ki az előadó mögül, mert ő az Echo TV-ben arról beszélt, hogy a nők dolga nem az, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, hanem hogy gyereket szüljenek. A kormány mostani bejelentése nem érinti a céggel kötött partnerségi megállapodásukat. 

Az összes minisztérium felmondja a mobilnet-szerződéseit a Magyar Telekommal, miután a cég szerdán bejelentette, hogy felmondja támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel. Kovács Zoltán szóvivő az MTI-nek azt mondta, „a kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes”. A Telekom azért vonult ki Ákos mögül, mert nem tudott azonosulni az előadó nőkkel kapcsolatos megjegyzéseivel. Hogyan vezetett a nők szerepéről szóló vita a kormány és az egyik legnagyobb telekommunikációs vállalat konfliktusáig?

Kövér: Nem kell a gender-őrület

Az egész Kövér László vasárnapi, Fidesz-kongresszuson elmondott beszédével kezdődött. A házelnök többek közt arról beszélt, hogy nem akarnak „gender-őrületet”, és azt szeretnék, ha „a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogy unokákat szülhetnének nekünk”. Kövér szavai miatt sokan felháborodtak, még Facebook-csoport is alakult, amelynek tagjai vállalták, hogy negatív terhességi teszteket fognak postázni a házelnöknek. Kövér erre a Népszabadságnak azt reagálta, „ha a Facebook-csoport szervezői­nek az édesanyukáik azzal lettek volna elfoglalva, mint amivel most ők is foglalkoznak, ahelyett hogy őket örömmel felneveljék, akkor nem lennének, akik ilyen ostobaságokat megfogalmaznának”.

A Fidesz-alelnök a lapnak azt mondta, bár senkinek sem akar parancsolni, engedtessék meg neki, hogy az emberiség fennmaradásához szükséges kultúra mellett szót emeljen. „Én úgy gondolom, hogy ennél szebb hivatása egy nőnek nem lehet. Mint ahogyan apaként, férfiemberként sem lehet szebb hivatásom – még a házelnöki pozíciót sem tartom annak –, mint az, hogy apaként részt vállalok három gyerek felnevelésében, én erre vagyok a legbüszkébb. Aki ezt nem érti meg, azt én mélyen sajnálom, szánom” – mondta.

Kövérrel Novák Katalin családügyi államtitkár is szembement, aki az Indexnek azt mondta, nem kívánja magyarázni a házelnök szavait, mert azt megtette ő maga, de „a családalapítás, a gyermeknevelés és a munka, a hivatás nem egymást kizáró dolgok. Egy sokat dolgozó szülő is nevelheti nagy szeretetben és lelkiismeretesen gyermekét, ahogy lehet felelőtlen szülő az, aki a gyermeke mellett van egész nap”.

Ákos: A nő dolga a szülés

A Fidesz-kongresszus másnapján, hétfőn került fel az internetre az a videó, amelyben Kovács Ákos énekes az Echo TV ArcKép című műsorában arról beszélt, hogy a nők dolga a szülés. Egészen pontosan így hangzott a beszélgetés a riporter és Ákos közt:

  • A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak. Én így érzem.
  • Nem az a dolguk?
  • Nem az a dolguk.
  • Mi a dolguk a nőknek?
  • Hát, mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni.

Ákos egyik főszponzora, a Magyar Telekom erre szerdán bejelentette, hogy szerződést bont az énekessel, mert „nem tartja összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét Csoportunk hitvallásával és értékrendjével”.

Az Index kérdésére azt írták, „a Magyar Telekom Csoport elkötelezett abban, hogy nőknek és férfiaknak egyaránt azonos munkafeltételeket és karrierlehetőséget biztosítson és minden körülmények között fenntartsa a vállalaton belüli nemi egyenjogúságot. Emellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy támogasson olyan kezdeményezéseket, sőt indítson olyan önálló programokat, amelyek lebontják a meglévő társadalmi és nemi akadályokat a munkaerőpiacon, és egyenlő feltételek és lehetőségek mellett teszik lehetővé mind a nők, mind a férfiak számára a magánéletben, és a munkában egyaránt sikeres élet megvalósítását”.

A kormány felmondja a telekomos megállapodásokat

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, „véleménydiktatúra, amit a Telekom megengedett magának”, és „pont egy német cégnek tudnia kéne, hogy mi az a diktatúra”.

Ekkor azonban még nem volt szó arról, amit Kovács Zoltán szóvivő csütörtök délután bejelentett, hogy válaszul minden minisztérium felmondja a szerződését a Telekommal. „Mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen” – mondta az MTI-nek, ami a kormany.hu-n is megjelent. „Van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél” – tette hozzá.

A Telekom hivatalosan egyelőre nem reagált a hírre, de a 444.hu úgy tudja, a cégnél nem számítottak erre a fordulatra, a német nagykövetségen pedig a lap munkatársától hallottak először a hírről, amit először nem is akartak elhinni. A Magyar Telekom a Deutsche Telekomé, amelynek valamivel több mint 31 százaléka a német állam tulajdonában van.

FRISS: Kovács Zoltán időközben pontosított, amiből kiderült, hogy a felmondás csak a mobilnet-előfizetésekre vonatkozik.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!