Keresés

Félmilliós kártérítés a rendőrségen éjszakázó kismamának

Éjjel kettőkor vittek be kihallgatásra egy terhes nőt Budapesten, a folyosón vizsgálták át, majd reggelig váratták. A bíróság most félmillió forintos kártérítést ítélt neki.

Hét évvel a történtek után a bíróság félmilliós kártérítést ítélt meg a Helsinki Bizottság ügyfelének, akit héthónapos terhesen vittek be kihallgatni a rendőrök, majd reggelig váratták. Az ítélet nem jogerős.

A rendőrök 2010. március 1-jének éjjelén vitték be a héthónapos terhes nőt. Gyanúsítottként hallgatták volna ki, de nappal nem érték el, ezért döntöttek az éjjeli intézkedés mellett. Ugyan már kettőkor a rendőrségen volt, ám csak reggel 8-kor kezdték el kihallgatni. Ott már gyorsan tisztázta magát, és a nyomozást később gyorsan megszüntették vele szemben.

A Helsinki Bizottság szerint bár a rendőröknek tudomása volt arról, hogy a nő várandós, mégis több szabálytalanságot követtek el, olyan fogvatartási szabályokat is megszegtek, amelyek nem csak terhesekre vonatkoznak. Az előállító helyiségbe helyezését megelőzően az egyébként kötelező ruházat-átvizsgálását nem egy zárt szobában, hanem az előállító körlet folyosóján történt; a nőt nem vizsgálta meg orvos, mielőtt az előállító helyiségbe helyezték; maga a zárka is nagyon rossz állapotban volt.

A terhes nő panaszt tett, de a rendőrség csak az előállítás hosszának indokolatlanságát ismerte el. Ezért a nő perelt. Ügye eljutott egészen a Kúriáig, míg végre a rendőrség 2014-ben azt is elismerte, hogy meg kellett volna vizsgáltatni a nőt egy orvossal az előállító helyiségbe helyezést megelőzően, valamint a folyosón végrehajtott ruházat-átvizsgálás is sértette az emberi méltóságát.
Az elsőfokú bíróság elhúzódó bizonyítási eljárást követően nem jogerősen 500 ezer forint kártérítést ítélt meg a napokban az előállítás indokolatlan hossza és az emberi méltóságot sértő ruházat-átvizsgálás miatt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!