Keresés

Félmillióra büntették a miskolci önkormányzatot a melegek diszkriminálásáért

500 000 forintos bírságot kapott a miskolci önkormányzat az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól, amiért nem engedélyezte a Miskolci Mások Egyesületnek a város nevének használatát. Kriza Ákos fideszes polgármester szerint nem volt megállapítható, mivel járulnak majd hozzá a város megbecsüléséhez, de az EBH szerint egy helyi LMBT szervezet létezése önmagában jó presztízst ad a városnak.

Miskolcon 2013 óta működik Miskolci Mások néven a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösséget összefogó csoport. Kezdetben civil társaságként működtek, 2015 októberében döntötték el, hogy tevékenységüket bejegyzett egyesületként kívánják folytatni. Mivel az önkormányzat helyi rendelete előírja, hogy a város nevének viseléséhez külön engedélyt kell kérni, az egyesület Kriza Ákos fideszes polgármesterhez fordult, ő azonban indoklás nélkül megtagadta azt. 

Hamarosan kiderült, hogy korábban minden hasonló kérést elfogadtak, ezért a csoportot képviselő Háttér  Társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az önkormányzat ellenkérelmében formai indokok mellett arra hivatkozott, hogy a „kérelemből nem volt megállapítható, hogy tevékenysége miként járulhat hozzá a város megbecsülésének fokozásához.”

Az EBH a Háttér Társaságnak adott igazat, és határozatukban azt írták: „önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja.” Ezen kívül 500 000 forintos bírságot szabtak ki az önkormányzatra, ami a Háttér Társaság szerint példamutatóan magasnak számít.

„Örülünk neki, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyesületünknek adott igazat” – reagált a döntésre Molnár Krisztián, a Miskolci Mások Egyesület elnöke. „A jogi eljárás megindítása csak a végső eszköz volt a kezünkben, az eljárás során is törekedtünk az egyezségkötésre, de ezt a polgármester lesöpörte az asztalról. Mi mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy tovább folytathassuk azt a munkát, amit a helyi LMBT közösség érdekében megkezdtünk. A polgármester magatartása jól mutatja, hogy sok még a teendő itt Miskolcon.”

A Miskolci Önkormányzatnak az elmúlt időszakban nem először gyűlik meg a baja az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. Korábban 500.000 Ft-os bírságot kaptak a romákat diszkrimináló telepfelszámolási program kapcsán is. A jelen ügyben hozott határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, de a polgármester bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát – írja a Háttér Társaság közleménye. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!