Keresés

Feljelentést tett a gödi fogyatékos otthon

A borzalmas állapotokról szerintük engedély nélkül készítettek fotókat.

Feljelentést tett a Topház a bántalmazásról, kínzásról és éheztetésről szóló, civil szervezet által kiadott jelentés miatt – írja az Index. Az ismeretlen tettes elleni feljelentés oka, hogy szerintük a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezetet képviselő ismeretlen tettesek ellen, akik engedély nélkül készítettek fotókat az otthon lakóiról.

Azokról a lakókról, akiket az otthon munkatársai lekötöztek, embertelen körülmények közt tartottak, éheztettek. A jelentésről szóló cikkünket itt olvashatja.

A feljelentés szerint április 18-án engedély nélkül léptek az intézménybe a szervezet munkatársai, és ott illegálisan készítettek kép-, hang- és videofelvételeket. A kiskorúakról készített felvételekhez ugyanis szükség lett volna a szülők vagy a gyámok előzetes, írásbeli engedélyére. A dokumentum szerint probléma lehet az is, hogy nem tudni, milyen célokra akarják felhasználni a gyerekekről készült kép- és hanganyagokat, ami visszaélésekre adhat alkalmat.

A megismert dokumentumok szerint egyébként a Soros Györgyhöz köthető MDAC már tavaly júliusban kérte az otthont fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, hogy meglátogathassák a Topházat. Erre november végén engedélyt is kaptak, a látogatásnak azonban feltételei voltak. A fenntartó kikötötte például, hogy a szakértőknek előre kell időpontot egyeztetniük, és csak fenntartói kísérettel járhatják körbe az otthont. Továbbá kizárólag olyan ellátottakkal találkozhatnak, akik gyámjuktól, szüleiktől erre írásbeli engedéllyel rendelkeznek. Ezek a kitételek egyébként a szervezetnek valószínűleg azért nem feleltek meg, mert attól tartottak, hogy így nem a valós képet látják majd.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!