Keresés

Tüntetés lesz este a Népszabadság felfüggesztése miatt

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításig – közölte a társaság. A nol.hu szombat reggel már nem üzemelt. Este tüntetés lesz a Kossuth téren.

A hvg.hu információi szerint a lap munkatársai szombat reggel már hozzá sem fértek az emailjeikhez. Murányi András Népszabadság főszerkesztő elérhetetlen. Az Index úgy tudja, hogy a Népszabadság munkatársai levelet kaptak, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól, nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Az Index információi szerint motoros futár vitte ki a dolgozóknak az értesítést szombat reggel arról, hogy mindenkit felfüggesztenek, fizetést kapnak, de mától nem kell dolgozniuk.

“2014-ben azt hittük, az Origo szétverése a legalja. Ők akkor megírták, hogy Lázár János elképesztően drágán utazgatott. A történet végét ismerjük: a Telekom a kormánynak adta a lapot, azóta propagandaszócső. Azt hittük, nincs lejjebb. De ma egyszerűen elnémították az egyik utolsó ellenzéki újságot, mert meg merték írni, hogy Rogán Antal helikopterezett” – áll a Tüntetés a sajtószabadságért című esemény Facebook-ajánlójában, amit civilek szerveznek szombat délután hatra a Kossuth térre.

“A tüntetés civil szerveződés, nem kérünk a pártjelképekből. Nem tervezünk szónokokat, sem színpadot. Csak összegyűlünk, hogy lássák, nem nyugszunk bele”

írják.

A 444.hu emlékeztet rá, a magyar médiában régóta pletykálják, hogy a több fontos lapot is birtokló, osztrák tulajdonban lévő Mediaworks kiadó körül kormányközeli cégek is szaglásznak, és hogy a fideszesek konkrétan a Mediaworks megyei lapjaira és a Nemzeti Sportra fenik a fogukat. A kiadó mögött álló, rengeteg magyar kapcsolattal rendelkező osztrák milliárdos, Heinrich Pecina nem akarta külön értékesíteni a kiadó portfóliójába tartozó lapokat. A Fidesz vezetői viszont tartottak attól, hogy az ellenzéki beállítottságú Népszabadság határozottan kormányközeli kézbe kerüljön.

A nyáron viszont kiderült, hogy egy Mészáros Lőrinchez közeli cég szaglászik a Mediaworks körül.

Nyugat.hu azt írta pénteken, hogy mikor a Mediaworks bekebelezte a néhány vidéki lapot kiadó PLT nevű médiacéget, akkor a PLT vezetőit már egy Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő balatoni szállodába hívták meg tárgyalni.

De persze egyelőre nem tudni semmit arról sem, hogy a nyári politikai és médiapiaci mozgásoknak van-e köze a Népszabadság kiadásának mostani felfüggesztéséhez.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!