Keresés

Felfüggesztették az Ökotárs és a Demnet adószámát

Újabb két civil szervezet adószámát függesztette fel a NAV. Az Ökotárs és a Demnet hétfőn levélben kapott erről értesítést, indoklást viszont nem. A két szervezetnél pár hete házkutatást is tartottak.

Az adóhatóság felfüggesztette az Ökotárs és a Demnet Alapítvány adószámait, írja az Index. A Norvég Civil Alap támogatásait kezelő alapítványok közül így már csak az Autonómia Alapítványnak van érvényes adószáma.

Az adóhatóság a múlt héten elsőként a Kárpátok Alapítvány adószámát függesztette fel,  mivel a hatóság szerint a szervezet nem működött együtt vele. A Demnetet és az Ökotársat hétfőn levélben értesítették az intézkedésről, de azt nem írták meg, hogy miért került sor erre a súlyos szankcióra – mondták az alapítványok jogászai. Az adószámok felfüggesztését az Index információi szerint a Kehi kezdeményezte a NAV-nál.

Az Index korábban összeállítást készített arról, hogy mi történik, ha egy szervezetnek felfüggesztik az adószámát. Rövid távon a szervezetek még csökkentett módban képesek működni felfüggesztett adószámmal, igaz, a működési támogatásuk egy részéhez már nem férhetnek hozzá. De számlákat állíthatnak ki, és fogadhatnak be, tehát fizethetnek, és ők is hozzájuthatnak pénzekhez. Az adószám-felfüggesztés azonban erős jel, amelyet sokszor a működést ellehetetlenítő adószám-törlés követ.

Az adószám-felfüggesztés azonban az Index szerint erős jel, amelyet sokszor a működést ellehetetlenítő adószám-törlés követ. Már maga az adószám-törlés elrendelése jelzi, hogy az állam komoly pénzügyi szabálytalanságokat sejt a háttérben.

A szankciók beszüntetéséhez a civileknek kérvényt kell benyújtaniuk, a NAV pedig megvizsgálja, hogy megszűnt-e az az ok, amiért a felfüggesztést elrendelték. Ez viszont nem kecsegtet sok jóval.

A két szervezetnél pár hete tartottak rendőrségi razziát és házkutatást. 13 olyan civil szervezetnek a papírjait vitték el, akik az Ökotárson és a Demneten keresztül kapták meg a norvég pályázati pénzeket.

Az adószám felfüggesztése egyelőre nem jogerős. A szervezeteknek 15 napjuk van arra, hogy elküldjék indokaikat a NAV-nak, miért nem értenek egyet a szankcióval. A 15 nap elteltével a NAV-nak 8 napja van arra, hogy meghozza a végleges határozatát az ügyben. Amennyiben elutasítják a fellebbezést, úgy az ítélet jogerőre emelkedik, és a felfüggesztéssel együtt elkezdődik az adószám törlése is. Erre Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs alapítója és egykori igazgatója szerint korábban csak olyan esetekben volt példa, ahol a szankcionált alanynak köztartozása volt, vagy valamilyen okból elérhetetlennek bizonyult. Mivel esetükben ezekről szó sem lehet, még ők sem tudják, hogy mi következik akkor, ha a jogászaik mégsem érnek célt a NAV-nál. Egy esetleges felfüggesztés esetén maradnak további lehetőségeik, és ezekkel élni is fognak, de remélik, hogy erre nem kerül sor- tette hozzá Foltányi.

Eközben érdekes módon továbbra is jönnek a Kehitől a kérdések. Hétfőn például a Svájci Alappal kapcsolatban küldtek korábbi válaszaikra reakcióként újabbakat. Leginkább állami szervekkel kapcsolatos beszámolókat és elszámolásokat szeretnének megkapni – egyszóval  megint csupa olyan dokumentumot, ami az állami rendszerben is ott van. A vesztes pályázók névsorát – tartva magukat eddigi álláspontjukhoz – továbbra sem adják ki – mondta Foltányi.

A Norvég Civil Alap működését egyelőre nem befolyásolják az események. Továbbra is a megszokott mederben folyik a napi munka, és ez egészen a jogerős határozatig így lesz. Az alap működését technikailag még az adószám törlése sem befolyásolná, hiszen a pénzek nem érintik az állami rendszert. Maximum annyi történhet, hogy a szervezetek alkalmazottai önkéntes munkában, ingyen fognak dolgozni. Sajnos, sokan vannak közülük, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, így egyedül ez okozhat a későbbiekben gondot- mondta Foltányi.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!