Keresés

Fel kell számolni a nyíregyházi gettóiskolát

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében úgy döntött, hogy be kell zárni a a nyíregyházi Huszár-telepen működő cigányiskolát. A bíróság szerint az önkormányzat jogellenesen hozta létre, a görögkatolikus egyház pedig jogellenesen tarotta fenn a szegregált iskolát.

A mai napon jogerős ítélet született a CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány) által indított perben, amely a Huszár-telepen működő iskola felszámolásának ügyében folyt.

A Nyíregyházi törvényszék 2014 feburárjában született esőfokú ítéletét másodfokon lényegében helybenhagyták: a döntés szerint az önkormányzat azzal, hogy az iskola épületét ingyen a Görögkatolikus Egyháznak adta, továbbá pénzügyi támogatást is nyújtott, s mindezzel egyidejűleg megszüntette a telepi gyerekeket utaztató iskolabuszt, a cigány tanulókat jogellenesen elkülönítette.

A per során a CFCF és az fenntartó többször is egyeztettek, de a megbeszélések eredménytelenek voltak, mivel a Görögkatolikus Egyház ragaszkodott a jogellenes helyzet fenntartásához, és elvetette azt a megoldást, hogy a kisiskolásokat saját belvárosi iskolájába fokozatosan integrálja. A Törvényszék szegregációért ezért elmarasztalta a Hajdúdorogi Egyházmegyét is.

A bíróság a jogsértés abbahagyására kötelezte az alpereseket, ami az ítélet szerint azt jelenti, hogy az iskolában nem indítható újabb első osztály. Az abbahagyás sepciális eset, hiszen az intézmény működhet tovább, azonban csak addig, amíg a most elsős diákok nem végeznek tanulmányaikkal.

Dr. Kegye Adél, az alapítvány jogi képviselője elmondta, hogy bár ők azt szerették volna, ha az iskola azonnal bezár, és így a jelenleg működő osztályokban is megszűnik a szegregáció, ezt a bíróság már első fokon is elutasította. Az esetet ettől még győzelemként élik meg, ami azért is különösen nagy szó, mert a perben az állam is az egyház mellé állt, ráadásul Balog Zoltán miniszter is a cigányiskola fenntartói mellett tett tanúvallomást.

ű„A mostani döntés egyértelműen rámutat, hogy a cigányiskolák nem szervezhetők ki az egyházak fennhatósága alá, a szegregált, elkülönített oktatás pedig ilyen trükkök segítségével sem folytatható. Az elkülönítést tiltó jogszabályok az egyházakat is kötik” – mondta az ügyvéd, aki azt is hangsúlyozta: a CFCF szilárd meggyőződése, hogy a cigány gyerekek felzárkóztatása csak integrált osztályokban valósulhat meg.

A per előzménye, hogy a szóban forgó iskolát éppen a szegregált oktatás gyakorlata miatt 2007-ben a CFCF nyomására már bezáratta a nyíregyházi önkormányzat. Az iskolát 2011-ben indította újra, immár felekezeti iskolaként a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéje. A CFCF ismételten perbe fogta az iskolafenntartót, ezúttal a Görögkatolikus Egyházat, illetve az önkormányzatot, majd annak jogutódját a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!