Keresés

Fejlesztési Újságírói különdíjat kaptak kollégáink, Neuberger Eszter és Hajdú D. András

Neuberger Eszter, az Abúg újságírója és Hajdú D. András, lapunk fotósa is különdíjat vehetett át a Minority Rights Group alapította Fejlesztési Újságírói díj átadóján szerda délután Budapesten.

A díjat “a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírók” jutalmazására, és további munkájuk segítésére hozta létre a Minority Rights Group, egy kisebbségek és marginalizált csoportok jogait védő nemzetközi szervezet.

A fődíj Földes Andrásé, az Index újságírójáé lett, akinek Líbiában, Kenyában és Bécsben készített, “széles újságírói eszköztárat felvonultató”, és a témái “mélyebb megértését jól segítő” videóriportjait jutalmazta ezzel a zsűri.

Neuberger Eszter beadott pályamunkái közül elsősorban a bulgáriai Lomban élő romák iskolai integrációjáról szóló riportja miatt kapta a különdíjat, a zsűri értékelése szerint “pozitív anyag ritkán ilyen erős, mint ez”.

Hajdú D. András egy Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozó magyar szemorvos munkájáról szóló, a National Geographicban megjelent képriportjával pályázott, de munkatársainknak a díjra beküldött riportjaiban megjelenő fotóit is díjazta a zsűri. Az értékelésük szerint “az ő fotói főszerepet
játszanak a történetekben, sok plusz információt adnak a szövegen túl is”.

Különdíjat kapott még Parászka Boróka, a 168 Órában megjelent, rohingyákról szóló riportjáért.

A szakmai zsűri Dudás Gergelyből, az Index volt főszerkesztőjéből, Móricz Ilonából, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagjából, illetve Polyák Gáborból, a Mérték Médiaelemző Központ vezetőjéből állt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!