Keresés

Fefüggesztett börtönt kapott a romákat dobáló jobbikos

Ítéletet hirdettek a 2012-es devecseri dobálás ügyében, amelynek során a Jobbikos felvonulás résztvevői kövekkel megdobáltak egy roma családot. A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt az egyetlenegy vádlottat, akit a rendőrségnek sikerült felhajtania, annak ellenére, hogy a dobálásról videó is készült. A bíró meg is jegyezte, hogy sokkal több vádlottnak kellett volna lennie.

Tíz hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ajkai Járásbíróság kedden K. Tamást, akit közösség tagja elleni erősakkal vádoltak meg egy 2012-es devecseri felvonuláson történt dobálás miatt – írta közleményében a Helsinki Bizottság. A felvonulást a Jobbik szervezte, több száz szimpatizánsuk vonult keresztül a településen, a vonulás egy pontján azonban megálltak, és többen kövekkel dobáltak meg egy a saját kertjükben álló cigány családot. Egy nő megsérült, sőt, még a vonulás egyik főservezőjét, a jobbikos Ferenczi Gábort is fejbe dobták.

„Életemben nem féltem ennyire. Azt gondoltam, hogy tényleg kiirtanak minket, ahogy kiabálták.” „A dobálók saját maguktól álltak meg, ha tovább akartak volna menni, tovább tudtak volna menni.” – számoltak be később a történtekről a romák.

Tamás pere tavaly szeptemberben kezdődött, az érdekessége pedig az, hogy bár a dobálásról videófelvétel is készült, amelyen tisztán látszik, hogy többen is dobálnak köveket, vádat mégiscsak K. Tamás ellen emelt az ügyészség. Ezt a bíró is megjegyezte az ítélethirdetéskor, amikor azt mondta, nem csak egyetlenegy vádlottnak kellene itt ülnie. Az egyik sértett, a támadás alatt rokona portáján tartózkodó roma férfi a tárgyalás után szintén azt mondta: több tucat szélsőséges hőzöngőnek kellett volna a vádlottak padján ülnie, nem csak egyedül K. Tamásnak.

A sértett romák képviseletét ellátó Helsinki Bizottság szerint a rendőrség és az ügyészség késlekedett a támadók azonosításával, így az erőszakoskodók közül egyedül a narancssárga pólóban feszítő és dobáló K. Tamást sikerült vád alá helyezni. Ő az ügyészség szerint felfegyverkezve és csoportosan követte el a közösség tagja elleni erőszakot, de a bíró végül nem találta bizonyítottnak, hogy felfegyverkezve követte volna el a bűncselekményt, viszont a csoportos elkövetést igen.

A keddi ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért fellebbez, a vádlott pedig gondolkodási időt kért, élni kíván-e fellebbezési jogával.

A devecseri dobálásról és a perről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!