Keresés

Februárban újabb testületeket küld a kormány az egyetemekre

Öttagú testületek alakulnak az egyetemeken konzisztórium néven, amelyeknek egyetértési joguk lesz gazdasági kérdésekben. Három tagot a minisztérium delegál, sokan az autonómia sérülésétől félnek. 

Februárban alakulnak meg a konzisztóriumok az egyetemeken, jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. Ezek öttagú testületek lesznek, benne a rektorral, a kancellárral és három minisztériumi delegálttal, akiket az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára választanak ki. A konzisztórium egyetértésére lesz szükség az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, valamint a vagyongazdálkodási terv elfogadásához.

Áprilisban sokan azzal támadták a tervet, hogy az egyetemek csak egy újabb ellenőrző szervet kapnak a nyakukba, amely sérti az autonómiájukat, az államtitkárság szerint viszont ez nem igaz, mert a testületek csak gazdasági kérdésekbe szólhatnak bele, tudományosakba nem. A témáról itt írtunk bővebben.

Solti Péter miniszteri biztos közölte: kedden valamennyi intézmény levélben tájékoztatást kapott Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a delegálni kívánt személyekről.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!