Keresés

Ezres tömeg a Tanítanék mozgalom civilvédő tüntetésén

Ezer fős tömeg gyűlt össze február 5-én vasárnap a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom szervezte tüntetésen, ami egyszerre volt kiállás a kormányzati össztűz alatt álló civil szervezetek és „bátor civilek” mellett, és kesergés a közoktatás siralmas állapotán és a meg nem valósult reformkövetelések miatt.

20170205 Tanítanék Civilek tüntetés
Fotó: Magócsi Márton

Február 1-jére, a magyarországi Civilek Napjára szervezett demonstrációt a Kossuth térre a Tanítanék mozgalom, az ónos eső miatt azonban elmaradt az esemény – helyette február 5-én, vasárnap délután 4 órára hívták össze a civil szervezetek ellen indított kormányzati támadások és a közoktatás állapota miatt aggódókat. Az egész napos jóidő és a vasárnapi időpont mellett körülbelül ezer ember gyűlt össze a parlament előtti téren.

„Nincs tökéletes állam”

„Nincs tökéletesen működő, minden problémát kezelni képes állam, ezért egy demokratikusan működő kormánynak nem ellenségként, hanem segítőtársként kéne tekintenie a civil szervezetekre” – hangzott el a tüntetés első felének egyik tételmondata Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány elnökétől, aki a civil szervezetek vegzálása ellen szólalt fel az eseményen.

20170205 Tanítanék Civilek tüntetés
Móra Veronika I Fotó: Magócsi Márton

A kormányzati kommunikációban, mint ismeretes, az elmúlt hónapokban ismét megjelent a „soros-bérenc álcivil” retorika, és előkészületben van egy törvénymódosítás, amely vagyonnyilatkozat-tételre kötelezné a „közéletet befolyásoló” civil szervezetek vezetőit. Németh Szilárd Fidesz-alelnök egyenesen a „Soros-birodalom álciviljeinek” nevezett kormánykritikus civil szervezetek eltakarításáról beszélt január közepén.

„Közügyekben, társadalmi problémák megoldásáért emelik fel a hangjukat ezek a szervezetek – ezt lehet politizálásnak nevezni, de mindannyiunk alapvető joga” – mondta Móra Veronika, akit úgy mutattak be, mint „aki tudja, milyen súlya van a civilek vegzálásának”. Az Ökotárs volt ugyanis a fő célpontja a tavaly áprilisi, Norvég Civil Támogatási Alap és magyarországi kedvezményezettjei elleni kormányhadjáratnak.

Móra hozzátette: nyilván nem lehet minden szervezetet csak úgy eltakarítani, ennek a civil szférának leginkább a sokszínűségében az ereje. Ugyanakkor, mondta, felmérések alapján csak minden 5. magyar tud megnevezni valamilyen civil szervezetet, tehát azok láthatóságán is van még mit javítani, közelebb kell kerülniük az emberekhez.

20170205 Tanítanék Civilek tüntetés
Szentesi Kálmán I Fotó: Magócsi Márton

„Figyelj, Töki!”

Felszólalt a tüntetésen Szentesi Kálmán is, aki polgári engedetlenségből visszakéri az eddig befizetett adóját az államtól, mert szerinte a kormány lopja a közpénzt. „Nem bátorságra volt szükség, hanem kellő frusztrációra, amiből most ez a kormány bőven gondoskodik” – magyarázta Szentesi, miért kezdett a magánakcióba.

Félmilliós bírság, adózási vizsgálat – ez volt a hatalom reakciója Szentesi szerint. „Tudd, hol a helyed, jobbágy!”- üzenték neki ezzel. A parlament elől viszont ő is üzent a „kisstílű” közpénzlopásokért felelősöknek – közülük is Matolcsy György jegybankelnöknek, akinek barátnője milliós fizetésért dolgozott titkárnőként a Magyar Nemzeti Bankban.

„Figyelj, Töki! Milliós fizetést kapsz közpénzből, és még a csajodat is nekünk kell eltartani? Na ne már!”

20170205 Tanítanék Civilek tüntetés
Szert Boglárka I Fotó: Magócsi Márton

„Bátor civilként” mutatta be a műsorvezető Szert Boglárkát, az Antall József Tudásközpont volt EU kapcsolatokért felelős osztályvezetőjét, akit azért rúgtak ki állásából, mert kifogásolta, hogy a tudásközpont vezetője a Nolimpia kezdeményezés Facebook-oldalának lájkolásáért meghurcolta Szert egyik kollégáját.

„Demokratának lenni annyit jelent, mint nem félni”

 – idézte Bibó Istvánt Szert válaszul arra a kérdésre, miért állt ki kollégájáért és kirúgása után a nyilvánosság elé, majd hozzátette: a félelmein felülemelkedni egy bizonyos határon túl tud: „ha a rendszerszintű ostobaság önpusztítóvá válik”.

„Legalább bölcsen hallgat”

A tüntetés második fele már a közoktatásról szólt, a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakja, a miskolci Pilz Olivér röviden elmondta, a mozgalom elindulása óta eltelt egy évben nem javult a közoktatás színvonala, a kormányzat pedig még mindig nem hajlandó bevonni a szélesebb társadalmat az oktatásról szóló döntéshozatalba. A köznevelési kerekasztalhoz hívják ugyan az épp ennek ellenében létrejött Civil Közoktatási Platform képviselőit, ők azonban nem hajlandóak részt venni ezen. „Nem akarjuk legitimálni a kerekasztalt, nem adjuk a gerincünket. Demokratikus alapon akarunk közoktatási reformot” – mondta Pilz.

20170205 Tanítanék Civilek tüntetés
Pilz Olivér I Fotó: Magócsi Márton
  • Követeljük Balog Zoltán lemondását!
  • Követeljük egy önálló oktatási minisztérium felállítását!
  • És követeljük egy új közoktatási törvény alapjainak lefektetését, a Kockás Könyv alapján!

 – ezeket várta a Tanítanék a kormánytól január 31-ig, és ezek nem teljesülése miatt szervezett demonstrációt. A tüntetés végén az első követelést meg is oldották maguknak: szimbolikusan leváltották az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt egy szamárra, aki Csinos névre hallgat. A tanítanék „alternatív miniszterelnöke”, mint mondták: legalább őszinte, romlatlan, nem képmutató, nem akar túlterjeszkedni a saját kompetenciája határain, nincs benne ártó szándék, és inkább bölcsen hallgat.

20170205 Tanítanék Civilek tüntetés
Fotó: Magócsi Márton
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!