Keresés

Ezren tiltakoztak az újabb alaptörvénymódosítás ellen

A kormány beleírná az alkotmányba a terrorveszély fogalmát, a módosítás ellen ezren tüntettek a Kossuth téren.

Az alaptörvény módosítása ellen tartott demonstrációt vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) – írta az MTI. A Szükségállapot – most Rád is szükség van címmel szervezett tüntetésen Bokros Lajos, a párt elnöke a Parlament előtt felállított színpadon kijelentette: a magyar nemzet becsületéért emelik fel a szavukat. Az ügy, amiért harcolnak – a szabadság helyreállítása – nemzeti ügy, és ez mindenkinek egyaránt fontos.

A tüntetés az ellen szerveződött, hogy a kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség, vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet. Ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását.

Opposition protest in Budapest
Fotó: Magócsi Márton

A tüntetés résztvevői teljesen megtöltötték a Parlament előtti teret, az Index becslése szerint közel ezren voltak. Sokuknál uniós, magyar nemzeti vagy a MoMa lobogója volt, de az Együtt és a Szolidaritás zászlóit is látni lehetett. Néhányan transzparensekkel érkeztek, amelyeken azt lehetett olvasni: „A terroristák a Parlamentben vannak”, „Magyarország jobban aljasít” és „A net-en szervezz, az utcán tüntess. Demokráciát!”.

„A mi öntudatunk, jövőnk nem lehet a diktátor (.) áldozata. Minden körülmények között küzdeni fogunk a szabadságért” – mondta Bokros. A pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az alaptörvény-módosítás arról tanúskodik, a hatalom retteg.

Opposition protest in Budapest
Bokros Lajos Fotó: Magócsi Márton

Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott, hogy „felhatalmazási törvényt” kívánnak elfogadni, ennek a „jogi abszurdnak” pedig borzasztó következményei lehetnek. A kormány bármikor feljogosíthatja magát arra, hogy az állampolgárok jogait korlátozza – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg hatályos alaptörvény is nevesít öt különleges jogrendet, amelyet az általánostól eltérő helyzetben lehet bevezetni. Ezért nincsen szükség egy hatodikra is, ráadásul felmerül a kérdés, hogy ki mondja majd meg, mikor van terrorveszélyhelyzet.

Magyar György azt mondta, hogy 60 napra elvehetik a polgárok jogait, amelyekért évszázadokig küzdöttek. Korlátozhatják egyebek mellett az internet, a média és a közlekedés szabadságát, ezt pedig nem szabad engedni – hangsúlyozta az összegyűltek előtt, akik azt skandálták: „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!”

Opposition protest in Budapest
Fotó: Magócsi Márton

A körülbelül másfél órás tüntetés békésen zajlott, rendbontás nem volt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!