Keresés

Ezért kellett százmilliós iroda a romák felzárkózásához

Mégsem lehet akárhol fogadni a nagy cégek képviselőit – ezzel indokolták az Országos Roma Önkormányzatnál, hogy miért volt szükség több százmillió forintos Gellért-hegyi irodára. Nem ez az egyetlen gyanús pénzköltés a szervezet körül: furcsa tanulmányokra és irodabútorokra is több tízmillió jutott abból a pénzből, amit eredetileg romák foglalkoztatására szántak volna. 

Kiderült, miért volt szükséges az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) több százmillió forintért egy új, Gellérthegy utcai irodára az „Híd a munka világába” projekt keretében, amely a romák foglalkozását segítette volna elő. Az Index szerint a projekt menedzserei két érvet hoztak fel egy tegnapi beszélgetésen: egyrészt azt, hogy közel vannak hozzá a minisztériumok, másrészt pedig, hogy reprezentatív irodára van szükség a tárgyalásokhoz. Az iroda egyes számítások szerin 300 millió, az érintettek szerint pedig 205 millió forintba került.

Hadházy Ákos LMP-s képviselő azóta további részleteket is elárult a beszélgetésről a Facebookon, ahol azt írja, Winkler Gábor, az ORÖ projektvezetője szerint azért kellett darabonként havi  500 ezer forintért tíz darab Opel Corsát is bérelni, „mert azokat romák fogják használni, akik le fogják amortizálni őket”.

Tízmilliók mentek tanulmányokra 

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, először Hadházy Ákos gyűjtötte össze, milyen furcsaságokra ment el a pénz a projektben. Például 31 milliót költöttek egy olyan tanulmányra, amely a foglalkoztatási program toborzásáról szól, 19 milliót pedig egy másikra, amely azt írta le, milyen szoftvereket érdemes megvásárolni a számítógépekre.

Az ügy kirobbanása után több ORÖ-s képviselő is élesen bírálta Farkas Flóriánt, a szervezet korábbi elnökét és fideszes parlamenti képviselőt, mert rajta kívül senki sem láthat bele az iratokba, és ő dönt az utolsó megbízási szerződésről is. Bár Farkas már nem az ORÖ elnöke, a kormány és az ORÖ munkájának összehangolásáért felelős miniszteri biztosként még mindig nagy befolyással bír.

Vajda László alelnök azóta rendkívüli közgyűlést is összehívott, amely nem volt határozatképes, mert nem jelentek meg elegen. Szerinte azért, mert Farkas megfenyegette a képviselőket, hogy aki elmegy, az nem számíthat fizetésre és programtámogatásokra. Az alelnök arra szólította fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a kormány állítsa le a pénzek kifizetését, amíg nem tisztázódik az ügy.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!