Keresés

Ezektől tényleg csak ennyi telik?

Két-háromszázan tüntettek a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt este, mert délelőtt kigyúrt és kopasz emberek segítségével megakadályozták az MSZP-t, hogy népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárvatartásról. A tüntetésen beszélt pár szocialista politikus, és bár Tukacs István tett egy gyenge kísérletet rá, hogy menjen be mindenki az épületbe, ezzel az ötletével végül egyedül maradt.

“Hajrá! Hajrá! Menjünk”! – Tukacs István MSZP-s politikus ezekkel a szavakkal próbálta rávenni a körülötte álldogáló embereket, hogy menjenek  be a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületébe. Szavai nem hullottak termékeny talajra, mert a választási irodában kedd délelőtt történt botrányos események miatt szervezett tüntetés résztvevői végül a helyükön maradtak, meghallgatták a beszédeket, majd szépen hazamentek.

_DSC1629
Fotó: Kaszás Tamás

Kidobóalkatú kopasz férfiak állták útják kedden kora reggel Nyakó István MSZP-s parlamenti képviselőnek a Nemzeti Választási Iroda épületénél. Nyakó a sajtóbeszámolók szerint reggel hatra ment oda, hogy elsőként adhassa be pártjának a vasárnapi boltzár megszüntetésére vonatkozó népszavazási kezdeményezését, de hiába. Egy ősz hajú nő megelőzte, pedig a képviselő azt mondja, ő hamarabb volt ott, mint a nő.

Épp csak nem fért oda a beadványt hitelesítő bélyegzőhöz, a tucatnyi nagydarab, kopasz alak között. A kidobóalkatú férfiak maguk is azt állították, hogy népszavazási kezdeményezéseket akarnak beadni, ezért özönlötték el az NVI bejárati folyosóját, de arról nem akartak beszélni a jelen lévő tudósítóknak, hogy miről szavaztatnák meg az állampolgárokat.

Az Index tudósítása szerint amikor a Kúriai döntése nyilvános lett a szervezet honlapján, az ősz hajú nővel és a kopaszokkal együtt ott lévő ismeretlen férfi kapott egy telefont, és már ugrottak is a kezdeményezést hitelesító bélyegzőhöz, az MSZP-es Nyakó István később ért oda. Ő a helyszínen azt mondta kettős sorfalat álltak a kopaszok, ezért nem fért oda a bélyegzőhöz. Aki hamarabb adja be ugyanabban a témában a kezdeményezést, annak a kérdéséről dönt az NVI, a későbbit automatikusan elutasítják. Hogy kié az elsőség, azt az NVI épületében taláható bélyegzőautomata igazolja. A nő – az NVI tájékoztatása szerint Erdősi Lászlóné – végül négy másodperccel előzte meg az MSZP-s képviselőt, erről a kérdséről szeretne népszavazást.

Az Alkotmány utcába este hatra meg is hirdetett egy tüntetést az MSZP, erre végül nagyjából két-háromszázan jöttek el, köztük több szocialista és más ellenzéki politikus is.

_DSC1509
Fotó: Kaszás Tamás

Tóbiás József MSZP-elnök, Gőgös Zoltán és Kunhalmi Ágnes szocialista politikus mondott beszédet, szavaikat többször félbeszakította a közönség, az kiabálva, hogy “Orbán takarodj”! Gőgös azt mondta, Orbán Viktor inkább ne akarjon forradalmat, mert az senkinek nem lenne jó, majd figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy addig változtasson, amíg ép bőrrel megússza.

Kunhalmi Ágnes azzal kezdte, hogy ő márpedig akar forradalmat, majd arról beszélt, hogy ő az 1982-ben született generáció tagja, akikre sokszor mondják, hogy elveszett generáció, de ő inkább úgy nevezné, hogy elüldözött. Szerinte a jelenlegi politikai vezetés “egy hitvány hatalom, aki köldöknéző, önsorsrontó olcsó politikát csinál”.

“Ezektől tényleg csak ennyi telik”? – kérdezte Kunhalmi Ágnes, amikor a választási irodában történteket hozta szóba, majd Orbán Viktort egy olyan diktátorhoz hasonlította, aki fél, mert “a király meztelen és mert 2010 óta egyetlen eredményt sem tudott felmutatni a kormánya”.  A keddi események mellett azért megemlítette az oktatás helyzetét és a kockás ingeket is. Szerinte nem kell ingyen tankönyv, ha az hülyeségekkel van tele. Azzal fejezte be, hogy két év múlva úgy leváltják az Orbán-kormányt, mint a huzat”.

_DSC1397
Fotó: Kaszás Tamás

A beszédek végén a rendezvényt vezető Török Zsolt, volt MSZP-s szóvivő megköszönte, hogy ennyien eljöttek, majd azt kérte, amilyen békében idejöttek, ugyanúgy menjenek is haza.

A Fidesz egyébként még a délután közleményt adott ki a választási irodában történtekről, ebben azt írták, hogy a Fidesz-frakció minden, a Nemzeti Választási Irodánál történt eseménnyel kapcsolatban megfogalmazott vádat visszautasít, a szocialisták pedig csak a balhéban érdekeltek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!