Keresés

Ezek a nyikhaj senkik nem tisztelnek minket

 Az internetadó visszavonását ünnepelték ma este a József Nádor téren, ahol néhány órás szervezés után megint ezren tüntettek. A siker ellenére a legtöbben nem hiszik, hogy a kormány végleg meghátrált, de ha igen, szerintük akkor is folytatni kell a tiltakozásokat, mert „ez csak a jéghegy csúcsa”.

  •  Nem akarok az internetért fizetni!
  • Ez már régen nem erről szól. A szabadságról szól.

Egy tizenéves lány és az édesanyja közt zajlott le ez a párbeszéd ma este a József Nádor téren, ahol harmadszor tüntettek a netadó ellen. A demonstrációt most azért hívták össze, hogy megünnepeljék Orbán Viktor ma reggeli visszakozását és a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatát a netadó visszavonásáról. A korábbi tüntetésekhez képest kevesen, nagyjából ezren voltak kint, és az egész esemény csak fél óráig tartott, a félnapos szervezéshez képest mégis nagynak tűnt a tömeg.

_HDA5851Fotó: Hajdú D. András

Bár a cél most az ünneplés volt, a résztvevők közül sokan azt mondták, nem hiszik, hogy Orbán végleg letett a netadóról. „Ez csak megint a jól ismert ködösítés” – mondta egy kamasz fiú, aki sokakkal együtt úgy látja, az elégedetlenség túllépett ezen az ügyön. „Én sem csak a netadó miatt vagyok itt, ez inkább az utolsó csepp volt a pohárban” – mondta.

Visszajön a vezér, és lefejez pár mamelukot

A legtöbben éppen ezért úgy gondolják, még nincs vége a tiltakozási hullámnak. Egy egyetemista lány szerint „senki sem a netadó miatt jön, hanem azért, mert ezek a nyikhaj senkik odafönt semmilyen tiszteletet nem mutatnak irántunk”. A lány barátnője azt mondta, radikális változás kell az egész politikai elitben. „Biztosan vannak értelmes arcok, akik csak azért maradnak a háttérben, mert nem akarnak a mostaniakkal együtt dolgozni. Az egész régi garnitúrának el kéne húznia” – mondta.

_HDA6106Fotó: Hajdú D. András

Egy középkorú nő szerint is folytatódni fognak a tüntetések, mert az Orbán-féle nyilatkozat csak egyszerű terelés. „Visszajön a vezér külföldről, lefejez pár mamelukot, akik elcseszték, aztán megy minden tovább. Ezt látjuk négy és fél éve” – mondta, de azt nem hiszi, hogy túlzottan eszkalálódna a helyzet, mert „baromi nehezen csinálunk forradalmat, ha meg mégis, akkor azt jól el is csesszük”. Szerinte ettől függetlenül nem gond, ha vannak kicsit radikálisabb megmozdulások is. „Nekem elég magas az ingerküszöböm. Persze, ha zsidóznak, meg EU-s zászlót égetnek mellettem, azzal nem tudok mit kezdeni, de a Fidesz-székháznál elég sokan tapsoltak, amikor betörték az ablakokat. Én is”.

_HDA6142Fotó: Hajdú D. András

Visszaszereztük a politikát

A folytatás fontosságáról beszélt Gulyás Balázs, a tüntetések főszervezője is, aki szerint óriási eredmény, hogy sikerült aktivizálni a tömegeket, és meghátrálásra késztetni a kormányt, de itt nem szabad megállni, mert „még rengeteg dolog van hátra”. A tömeg érezhetően egyet is értett vele, mert ezúttal is többször felzúgott az „Orbán, takarodj!”, amikor pedig Gulyás azt mondta, most végre büszkék lehetünk magunkra, egy férfi azt ordította:

„Lófaszt, még nem!”

Füzessy Károly a Humán Platform részéről azt mondta, „holnaptól emelt fővel járhatunk, mert ismét részt vállalunk közös ügyeinkből”. Szerinte nincs szükség az Orbán Viktor által emlegetett nemzeti konzultációra, mert az megtörtént az elmúlt másfél hétben, és bár „nincs még vége a feladatnak”, az egyik legnagyobb eredményt sikerült elérniük a tüntetőknek: „Visszaszereztük a politikát!” – mondta Füzessy, majd Orbán Viktor fordulatával zárta a beszédét: „Hajrá Magyarország., hajrá magyarok!”

_HDA6177Fotó: Hajdú D. András

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!