Keresés

Ez sem a nők választása volt

Még az  országgyűlésinél is rosszabbul jártak a nők az önkormányzati választásoknál. A 10 ezresnél nagyobb lélekszámú települések mindössze 8 százalékában választottak nőt polgármesternek.

A megyeszékhelyek közül egyedül Kecskeméten nyert nő, de a 60 legnagyobb település esetében sem túl rózsás a helyzet: ezek közül – Kecskemétet is beleértve – csak 5 településen tudták kiütni a férfi jelölteket a nyeregből.

A budapesti kerületeket is beleértve összesen 165 darab 10 ezresnél nagyobb lélekszámú település alig több mint 8 százalékában választottak vasárnap nőt polgármesterré. 14 városnak lesz női polgármestere az elkövetkező 5 évben azok közül, ahol több mint 10 ezren laknak. Ez 8,5 százalékos arányt jelent a férfiakhoz képest, ami a parlamenti mandátummal rendelkező 19 nő 9,5 százalékánál is rosszabb.

Ha a megyeszékhelyeket nézzük, akkor a helyzet még rosszabb. Csak Kecskeméten nyert női jelölt, de a 60 legnagyobb település esetében sem túl rózsás a helyzet: ezek közül Kecskemétet is beleértve 5 települést fog vezetni nő.

Négy megyei közgyűlésben csak férfiak szereztek mandátumot, de átlagosan is csak 12 százalék lesz a nők aránya ezekben a testületekben.

A fővárosban is jellemző az országos trend: az új, 33 tagú fővárosi közgyűlésben mindössze 3 nő lesz: a VI. kerületet újra megnyerő Hassay Zsófián kívül a kompenzációs listáról bejutott DK-s Gy. Németh Erzsébet és a Fidesz-KDNP-s Orbán Gyöngyi. Hassay az egyetlen nő a polgármesteri székben Budapesten (a 23 kerületből 4 éve is csak ő tudott nyerni).

A 14 település, amelyeket nő irányít az elkövetkezendő 5 évben: Püspökladány, Pilis, Makó, Esztergom, Abony, Tolna, Bonyhád, Várpalota, Üllő, Budakeszi, Csorna, Balmazújváros, Kecskemét és Budapest VI. kerülete.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!