Keresés

Európa vagy Gorbánia? – nem állnak meg a kormányellenes tüntetők

Ezrek vonultak utcára vasárnap este, hogy kiálljanak a CEU és a civil szervezetek mellett, és ismét kimondják , hogy elegük van a kormányból. A menet a Műegyetemről indult a Kossuth térre, ahol beszédekkel és sziporkázó poénokkal várták a műsorvezetők a tüntetőket.

Nincs vége a tüntetéseknek, ismét emberek ezrei vonultak utcára a Nem maradunk csendben! csoport buzdítására, hogy megmondják a kormánynak, nem adják a jövőjüket, itt maradnak. A Lex CEU és a civil törvény miatt menetelt a tömeg a Műegyetemtől a Kossuth térig vasárnap késő délután, de a tüntetők nem titkolták, hogy a valódi cél az Orbán-kormány megdöntése.

_HD49564
Fotó: Hajdú D. András

Lassan kezdett gyűlni a tömeg fél hatkor a Műegyetem előtt a rakparton, még a műsorvezetők is tizenöt perccel későbbre időzítették a beszédeket annak reményében, hogy addigra több ember érkezik a térre. Az aggodalom felesleges volt, körülbelül nyolcezer ember jött el, hogy kiálljanak a CEU, a civil szervezetek és a szabad sajtó mellett.

Miután a tüntetés két fiatal műsorvezetője, Laboda Kornél és Fekete Ádám köszöntötte az összegyűlteket, Dinók Henriett a RomaVersitas igazgatója nyitotta a beszédek sorát. A napsütésben és erős keleti szélben ácsorgó tömeg ekkor még csak szolid tapssal kísérte a felszólaló szavait, de a „nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a magyar oligarchiát” kijelentésre üdvrivalgásban tört ki.

Ezután a keresztény értékrendet képviselő, a KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin vette át a szót, aki azzal magyarázta a pártból való távozását, hogy előbb a menekültválság, aztán a Népszabadság megszüntetése, majd a CEU ügye tette be nála a kaput. Egy üzenetet is intézett a jelenlegi KDNP-s és fideszes politikusoknak, miszerint, ha hűek akarnak maradni az elveikhez, akkor ezt csak azzal érhetik el, ha hátat fordítanak a pártjuknak.

Habony Árpád szellemiségét választani Ferenc pápa helyett?” – tette fel a kérdést Lukácsi Katalin.

_HD49746
Fotó: Hajdú D. András

A tömeg a rövid beszédek után lassan hömpölyögve indult el a Kossuth térre a Múzeum körúton és Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül. A menetet egy hangszórókkal megpakolt kisteherautó vezette, aminek a platóján két DJ adta meg a tüntetés bulihangulatát. Sokan vonultak EU-s zászlókkal, de kreatív plakátokból is akadt jó néhány: Európa vagy Gorbánia? Mondd, te kit választanál? ; Borult elme. Borul? ; Kell a CEU, kell a TASZ, Orbán Viktor hülye fasz!

A tömeg nagyságát jelezte, hogy mikor az első tüntetők ráléptek a Szabadság hídra, akkor a sor vége még csak éppen elindult a Műegyetem elől, később pedig úgy tűnt egyre többen és többen lesznek.

„Azért jöttünk ki, mert nem akarunk külföldre menni, és bízunk abban, hogy egyszer majd a gyerekünk is hazajön külföldről – mondta egy tüntető idős nő, akinek a férje azonnal le is korholta, amiért azt feltételezi, hogy a fiuknak valaha is lesz kedve ebbe az országba visszajönni.

A tüntetők között vegyesen voltak az idősebbek és a fiatalok, nem ritkán külföldi szó is megütötte az ember fülét. A tizenéves fiatalok szájából is nagy szavakat lehetett hallaniegy  fiú és a barátnője azért jöttek el, mert úgy érezték, hogy az alapvető emberei jogok nem teljesülnek az országban.

Az összességében csendes tüntetésen néha elkezdődtek kisebb skandálások a korábbi tüntetésekről jól ismert jelszavakkal:Szabad ország, szabad egyetem! Gyertek velünk! Mocskos Fidesz! Diktátor! Demokrácia!

_HD40674
Fotó: Hajdú D. András

A menetelés megható pillanatai közé tartozott, amikor a Múzeum körúton, később pedig a Bajcsy-Zsilinszkyn haladva az út menti lakásokban élő emberek kimentek az erkélyükre és zászlókat lobogtattak. A tömeg kedvence egy idős néni volt, aki selyem köntösben állva lengetett egy kis magyar zászlót, amit tapssal és üdvrivalgással díjaztak a tüntetők.

A menetelő embereket faggatva az derült ki, hogy már nagyjából senki nem konkrétan a CEU vagy a civil szervezetek miatt vonult utcára, hanem azért, mert elegük van az Orbán-kormányból. Úgy tűnt, hogy a fiatalabbak a bizakodóbbak a kormányváltást illetően, az idősek inkább csak reménykednek.

Egy idős úr és a felesége úgy fogalmazott: „Ez olyan, mint amikor a kőre csöpögő víz előbb-utóbb lyukat fúr azon a kövön. Ez a tüntetés is egy ilyen csepp.”

Egy huszonéves fiú bizakodva tekintett a 2018-as választásokra, arra hivatkozva, hogy Macron, az új francia államfő is egy év alatt került oda, ahova került.

A csaknem két óráig tartó vonulás után megérkeztünk a Kossuth térre, ahol még több száz ember várta és fogadta tapssal a menetelőket. A színpadon a Ricsárdgír és az Európa Kiadó nevű zenekarok várták a tömeget, miközben lassan besötétedett.

_HD40533
Fotó: Hajdú D. András

A két műsorvezető a kezdeti csetlések-botlások ellenére igazi showmanné vált a tüntetés végére, és nagyszerű poénokkal szórakoztatták a tömeget. Például felsorolták, hogy mit is köszönhetünk Orbán Viktornak, amiket Köszönjük Viktor! felkiáltásokkal tűzdeltek meg.

Amiket Viktornak köszönhetünk:

azt, hogy ma itt vagyunk együtt, mert ha minden rendben lenne az országban, akkor mindenki otthon ülne

azt, hogy behozta a valóságba az abszurdot, már nincs, ami elképzelhetetlen lenne

azt, hogy hidat épített egygenerációs szakadék fölött, amiért most már mi is tudjuk, hogy hogyan éltek a szüleink a szocializmusban

A köztévések is kaptak rendesen a műsorvezetőktől, amiért a korábbi tüntetéseken úgy állították be a vonulásokat, mintha ötvenezer ember helyett csak tíz ment volna el. A műsorvezetők felszólították a sajtó képviselőit, hogy most figyeljenek, mert a következő tizenöt másodpercben a propagandatévének egyben adnak ökögést, hogy később ne kelljen nekik a felvételekből szemezgetniük. A két műsorvezető el is kezdett ökögni, amit egy Soros György felkiáltással zártak. Még azt is javasolták a kormánypárti sajtó képviselőinek, hogy térjenek vissza holnap vágóképezni, amikor már biztosan csak néhány ember fog lézengeni a téren.

A gúnyos viccelődés után azonban már egy komoly beszéd következett Vágó Gábor korrupcióellenes aktivistától, volt LMP-es politikustól. Vágó elmesélte, hogy mit látott szombaton, amikor megnézte, mi folyik Felcsúton, majd felszólította a tüntetőket, hogy ne hagyják, hogy az országban is minden Orbán csatlósai kezébe kerüljön.

_HD40481
Vágó Gábor I Fotó: Hajdú D. András

„Korábban minden hónapban, aztán minden héten, most pedig minden nap van olyan hír, ami miatt egy normális országban kormányok buknának meg” – kiáltotta Vágó Gábor, amit a tömeg nagy egyetértéssel fogadott.

A CEU-ról is érkezett egy kutató és egy hallgató is, akik az egyetem ügye mellett szólaltak fel. A beszédek sorát Deák Éva a Civilizáció csoport tagja zárta, aki azt mondta, hogy a kormány az átláthatóságra hivatkozva megbélyegzi azokat a szervezeteket, amelyek külföldről kapnak anyagi támogatást, miközben minden civil szervezetre vonatkozó pénzügyi adat jelenleg is nyilvános.

A tüntetés csendesen zárult negyed tízkor, a tömeg lassan elszivárgott a Kossuth térről a műsorvezetők biztató szavai után, miszerint a tüntetés véget ért, de az ellenállás nem.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!